Norge

Disse reglene for el-sparkesykkel gjelder fra nå

Etter at flere skadet seg på el-sparkesykler måtte de som styrer Norge gjøre noe. Fra onsdag er det nye og strengere regler for de som bruker kjøretøyet.

Sommeren for tre år siden dukket det opp masse el-sparkesykler. Flere av dem fra ulike utleiere. Med en app på mobilen kunne du når og hvor som helst plukke opp en og suse av gårde dit du skulle.

Til å starte med var det få regler. Gjennom tre år har dette endret seg. Flere skadet seg og andre ble påkjørt. Da måtte regjeringen gjøre noe.

Jon-Ivar Nygård sier at vi har sett veldig mange skader de siste årene. Og at de derfor må ta vare på sikkerheten til folk. Nygård er samferdsels-minister.

Fra onsdag blir reglene for el-sparkesykler mye strengere. Det blir ikke lenger sett på som en sykkel, men som en motorvogn. Og det følger med en rekke endringer på regler.

Nå kan du miste førerkortet om du kjører el-sparkesykkel med promille. Grensen for promille på 0,2 skal også gjelde for kjøring med små elektriske kjøretøy.

Det blir forbudt for barn under 12 år å kjøre el-sparkesykkel. Og du må bruke hjelm hvis du er under 15 år.

Det var rundt 25.000 el-sparkesykler rundt om i Oslo i fjor sommer. Nå er det kun 8.000. Oslo kommune har satt en grense for hvor mange det kan være. Det har ført til at færre blir skadd av å kjøre eller bli påkjørt av en sparkesykkel.

I juni i fjor var det 436 skader på legevakten i Oslo. Alle disse som følge av el-sparkesykkel. I år har det vært færre skader enn tidligere.

Regjeringen har også diskutert om det skal være forbud mot å kjøre på fortauet. Slik er det i flere andre europeiske byer. Men de har sagt nei til dette.

Halvparten av folket vil imidlertid ha et slikt forbud. Det viste en undersøkelse som ble gjort av YouGov på vegne av Trygg Trafikk. Der svarte også én av fire at de ville fjerne el-sparkesyklene for godt.

---

Disse reglene gjelder fra 15. juni:

  • Du må være minst 12 år for å kjøre el-sparkesykkel.
  • Du må bruke hjelm hvis du er under 15 år.
  • Du skal holde deg edru. Har du drukket for mye til å kjøre bil, så skal du heller ikke kjøre el-sparkesykkel. Promille-grensen er 0,2.
  • El-sparkesykler blir regnet som liten elektrisk motorvogn.
  • Du kan miste førerkort av å kjøre ruset på el-sparkesykkel.
  • Men du kan fortsatt kjøre på fortauet. Snart skal utleiere også ha en ansvars-forsikring. Det vil også gjelde dem som eier egne sykler.

---

Siste utgave

På forsiden nå