Norge

Nav tror det blir flere folk uten jobb om kort tid

Det er lenge siden så få personer har vært uten jobb. Men fra høsten kan det endre seg, tror Nav.

Det er ventet at du må betale mer i rente i tiden framover. Varer og tjenester skal koste mer. Det gjør at Nav tror flere folk vil mangle en jobb fra høsten av.

Men det blir ingen stor økning. Og det vil fortsatt være få som mangler jobb. Det viser nye tall fra direktoratet Nav. De har regnet på hvordan arbeidsmarkedet skal bli.

For to år siden var det korona-pandemi i Norge. Mange folk måtte slutte i jobbene sine. Aldri før hadde så mange vært uten jobb som våren 2020. Nå er det motsatt, og det er 14 år siden sist det var så mange ledige jobber.

– Mange bedrifter og husholdninger merker nå at alt koster mer. Vi venter derfor at det blir mindre behov for mer arbeidskraft, sier Hans Christian Holte. Han er sjef i Nav. Ifølge Holte vil det føre til at det kan bli litt flere uten jobb fra høsten av.

Nav har regnet seg fram til at 54.000 nordmenn vil være helt uten jobb i år. De tror det samme vil gjelde for 60.000 av oss neste år. De tallene blir det samme som 1,9 prosent og 2,0 prosent av alle som kan jobbe i Norge. Det er svært få, mener Holte.

Mange har fått jobb denne våren, til tross for krigen i Ukraina. For da det ble mindre strenge regler mot korona i januar og februar var det mange bedrifter som trengte folk til å jobbe. I slutten av mai var det 47.100 personer som var helt uten jobb. Mange av de som ble permittert under pandemien er også tilbake på sine gamle jobber.

Nav har snakket med bedrifter i vår om hva de trenger. Da svarte én av fire bedrifter at de sliter med å få tak i folk som har rett kunnskap eller evner. Det har aldri vært større behov for mer arbeidskraft.

Så langt i år er det delt 2.300 stillinger på sidene til Nav. Hver dag. I 2019 var det samme tallet 1.700.

– Det er en stor utfordring at så mange virksomheter ikke får tak folk med de rette kunnskapene eller evnene. Da mangler vi folk til å pleie de gamle og til å bygge hus og veier, sier Holte. Det samme gjelder for bedrifter som skal lage ny teknologi og tjenester som Norge har behov for.

Men det er mange som har vært uten jobb i lang tid. Selv om det er mange som trenger nye ansatte. I slutten av mai var det 19.400 personer på jakt etter jobb som hadde vært i systemene til Nav i mer enn to år. Det er 56 prosent flere enn i februar 2020.

De fleste av disse er i en eller annen gruppe som Nav mener er utsatt i arbeidslivet. De kan være under 30 år. De kan mangle fullført videregående skole. De kan være fra andre land. Men de kan også være i ferd med å miste retten til dagpenger.

I slutten av mai var det 48.100 personer som var i minst én av disse gruppene. Det er de aller fleste som er helt uten jobb eller deltar på arbeidsmarkeds-tiltak hos Nav.

Holte mener det nå er en god sjanse til å få inkludert flere i arbeidslivet.

– Derfor er det viktig for oss i Nav å jobbe godt sammen med arbeidsgivere. Slik kan vi både bidra til å få flere i jobb og å dempe mangelen på arbeidskraft, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå