Norge

Ungdommer velger el-sparkesykkel framfor å gå

Stadig flere ungdommer bruker el-sparkesykkel i stedet for å gå.

Seks av ti ungdommer vil heller bruke el-sparkesykkel i stedet for å gå. Bruken av el-sparkesykler har bidratt til mindre foreldrekjøring. Det har også bidratt til mer aktivitet utenfor hjemmet og mindre dataspilling.

Det kommer fram i en ny TØI-rapport. Rapporten har sett på mobiliteten blant ungdom mellom 13 og 22 år.

Rapporten viser at el-sparkesykkelen kan ha negative konsekvenser for folkehelsen. Den har likevel bidratt positivt til ungdommers aktivitetsnivå og sosiale liv.

Mange velger å bruke el-sparkesykler. De dukket opp for noen år siden. Det har ført til flere trafikkuhell.

Klar Tale har vært ute for å høre hva folk mener om el-sparkesykler. Mange synes det er en grei måte å komme seg rundt på.

15. juni kom det nye regler for bruk av el-sparkesykler. Du må være minst 12 år for å kjøre el-sparkesykkel. Og du kan miste førerkort av å kjøre ruset på el-sparkesykkel.

Lenge trodde folk at det var gutter som hadde størst risiko for å havne i ulykker på el-sparkesykler. Ifølge rapporten er dette feil.

Det er jenter som hadde størst risiko for å skade seg på el-sparkesykler. TØI-rapporten viser at det er fremdeles usikkert om dette er helt riktig.

Biologisk har jenter en bedre risikoforståelse enn gutter. Rapporten viser at det også er jentene som er mest bekymret for å skade seg på el-sparkesykkel.

I likhet med voksne velger ungdommer el-sparkesykler i stedet for gange. De gjør det også i stedet for å reise med kollektiv-transport og å sykle.

Av de som ble spurt sa nesten seks av ti at de ville gått om de ikke kunne brukt el-sparkesykkel. To av ti ville reist med kollektiv-transport. En av ti ville ha syklet.


Siste utgave

På forsiden nå