Norge
Bildet er av et gult fly. Det er et ambulansefly på en rullebane. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Større press for å bli enige i flystreiken

Fra helgen vil det bli større følger av flystreiken. Da vil NHO Luftfart nekte flere flyteknikere å møte på jobb. Det kan føre til at ambulansefly må bli på bakken.

Flyteknikere har denne uka vært i streik. Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) har krevd mer penger for jobben de gjør. NFO er en fagforening.

De har forhandlet med NHO Luftfart om hva slags avtale som skal gjelde. NHO Luftfart er organisasjonen for arbeidsgiverne.

Nå sier NHO Luftfart at de vil svare på streiken. Fra natt til søndag vil de ha lockout. Da vil flyteknikere som er med i NFO bli nektet å møte på jobb.

Ole Erik Almlid sa tirsdag kveld at de gjør det for å få nye møter med flyteknikerne. Han er sjef i NHO.

– Når flyteknikerne har så urealistiske krav, mener vi det er riktig at alle medlemmene til NFO er en del av konflikten, sier Almlid.

Lockouten vil også gjelde for 20 flyteknikere fra Babcock. Det er selskapet som har ansvar for ambulanseflyene i Norge.

Marius Larsen er daglig leder i Babcock. Han sier til avisa Dagens Næringsliv at de vil gjøre det NHO mener er nødvendig.

Larsen sier det bare vil ta noen få timer med lockout før de første ambulanseflyene må bli stående på bakken. Ifølge ham vil det bare ta noen dager før det samme skjer med alle ambulansefly uten tilsyn fra en flytekniker.

Jan Skogseth er leder i NFO. Han sier til TV 2 at de har vært villige til å forhandle og at de har vært klare på det. Han er også klar på hva han mener om en mulig lockout.

– Det er grotesk å gamble med menneskeliv på denne måten, sier Skogseth.

Helsedepartementet har bedt om å få vite mer om følgene av en lockout. Det sier Karl Kristian Bekeng til nyhetsbyrået NTB. Han er statssekretær.

Han sier de vil sende dette videre til Statens helsetilsyn. De skal da vurdere om følgene vil kunne føre til fare for liv og helse.

Hvis svaret er ja, så kan det hele ende med tvungen lønns-nemnd.

Almlid nekter for at de prøver å tvinge fram en slik løsning.

– Vi ønsker å møtes til nye forhandlinger så fort som mulig. Den eneste betingelsen er at NFO kommer med krav som er edruelige, sier Almlid til NTB.

---

Kort om saken

  • Fly-teknikere er i streik for å få bedre lønn.
  • Fra natt til søndag kan de bli stengt ute fra jobb.
  • Det kan tvinge fram en løsning.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå