Norge

Torsdag kan bli årets varmeste dag for én del av landet

Er du en av de som har et håp om sol og varme på Sankthansaften? Da kan det være du har flaks.

– Det blir kjempefint å ta et bad på Østlandet. Sankthansaften ligger an til å bli årets varmeste dag, sier Unni Nilssen til nyhetsbyrået NTB. Hun er meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Torsdag er det sankthansaften. Og det er særlig folk i Oslo som kan glede seg til en dag med sol og varme. Det kan faktisk bli 30 grader varmt. Det kan gi gode muligheter for et bad, ifølge Nilssen.

– Det er ikke veldig vanlig med 30 grader i juni. Men det har vært ekstremt varmt og hetebølge i Europa. Litt av den samme luften kommer til oss i Norge. Da får vi smake litt på varmen, sier hun.

Nilssen sier det likevel ikke blir en hetebølge i Norge. Det blir derimot god sommervarme.

– Det er helt klart Sørlandet og Østlandet som blir den klare værvinneren til helgen om du liker sol og varme. Men det er også mange som synes 30 grader blir for varmt, sier hun.

Men sol i sør betyr mer enn gode nyheter for alle som har planer om å lage sankthansbål torsdag. Mangel på nedbør gjør at det fortsatt er fare for skogbrann.

– Folk må være ekstra forsiktige. For det er ganske tørt på Østlandet. Om du drømmer om sankthansbål, kan du bli skuffet. For det er fortsatt stor fare for skogbrann. Selv om det ikke er sendt ut farevarsel nå, sier Nilssen.

Det siste halvåret har det vært uvanlig tørt i Oslo-området. Det har ført til at kommunen har bedt folk spare på vannet. I Agder og Telemark har det vært flere skogbranner den siste tiden.

– Det viktigste er at folk er forsiktige når de tenner bål eller griller ute, sier Nilssen.

Det bør også folk som bor lenger nord. Folk i Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark må også ta hensyn til været.

– Det er meldt en del vind i nord de neste dagene. Det er riktignok våtere i jorda siden det har vært mer regn i Nord-Norge den siste tiden. Men vind er alltid ugunstig med tanke på bål, sier Nilssen.

De som vil nyte finværet, bør gjøre det torsdag. For det vil endre seg til helgen. Da får verken nord eller sør noe vær å skryte av.

– Fra lørdag venter vi mer ustabil luft og regn. Til uka kan det bli tordenvær, sier Nilssen.

– Det vil komme kraftig regn på Vestlandet og Sørlandet. Men det blir greit vær på søndag, sier hun.

Det vil likevel holde seg varmt sør i landet. Det vil være godt over 20 grader varmt. Det ser ut til at folk i Tromsø vil ha mindre flaks. Men også der er det noe å glede seg over.

Ifølge Nilssen vil det nok være mellom 10 grader og 12 grader varmt.

– Men også der kan folk være heldige. Det kan bli 20 grader varmt på søndag, sier hun.

Det blir kaldest på Svalbard. Der starter sommerferien med en temperatur på mellom 4 grader og 5 grader. Det er kjølig i vannet om noen velger å bade. Det skal være 2,1 grader varmt på Bjørnøya.

Vannet er varmere i resten av landet. På Koppmolneset i Lyngen i Troms og Finnmark skal det være 12 grader varmt i vannet. På Munkholmen i Trondheim i Trøndelag skal det være 13,3 grader varmt. Det skal være rundt 15 grader varmt i vannet ved Bergen i Vestland og Ålesund i Møre og Romsdal.

I Arendal i Agder skal det være rundt 17 grader. Og i Oslo kan folk glede seg over at det blir 19 grader varmt i vannet. Det varmeste blir utenfor Moss i Viken. Der er det meldt at det kan bli 22 grader varmt i vannet.

– Østlendingene og sørlendingene burde komme seg i vannet før regnet kommer. Der blir det veldig varmt. Og det blir gode temperaturer for å bade, sier Nilssen.

(©NTB)

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå