Norge

Dette vet vi om 42-åringen som er siktet for terror

To er drept og 21 skadd etter skyting i Oslo. Politiet pågrep en 42 år gammel mann. Og de etterforsker saken som terror.

Skytingen startet rundt 01.14 natt til lørdag. Det ble skutt mot London pub og Per På Hjørnet. Begge er utesteder som er populære for skeive.

Politiet fikk pågrepet mannen. Han er siktet for drap, drapsforsøk og terror.

Mannen skal være 42 år gammel. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha visst hvem han var. Det sa politiet på en presse-konferanse lørdag formiddag.

– Han har vært kjent for PST, uten at jeg kan gå nærmere inn på hva det gjelder. Det sier Christian Hatlo. Han jobber for Oslo-politiet.

Flere medier har skrevet hva mannen heter. Klar Tale har ventet, men gjør nå som blant annet avisa Oslo og kanalen NRK. Den 42 år gamle mannen heter Zaniar Matapour. Han er statsborger i Norge. Men han er født i Iran.

Han er tidligere dømt for grov vold og å ha hatt narkotika hjemme. Mannen er også blitt etterforsket for drapsforsøk tidligere. Det skriver avisa VG.

Minst to personer ble drept. Og 21 mennesker er skadd. Oslo Pride skulle ha hatt parade lørdag. Den blir avlyst. Det skriver kanalen TV 2.

Matapour er ennå ikke avhørt. Han skal snakke med en advokat først.

– Han ønsker å bruke en advokat som han har brukt før. Jeg vet ikke hvem det er, og viser til politiet. Jeg ble oppnevnt først fordi jeg var på jobb. Det sier Cecilie Nakstad til kanalen NRK.

Ifølge avisa Dagbladet vil den siktede ha John Christian Elden som ny forsvarer. Det er advokaten selv som bekrefter dette til avisa.

– Vi jobber aktivt med undersøkelser og forberedelser til avhør. Mannen er undersøkt av teknikere. Det er standard prosedyre i forbindelse med sporsikring. Det sier Roger Hjertø til avisa VG. Han er krimleder for Oslo-politiet.

Politiet tror det bare var én gjerningsperson. Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen. De leter etter et mulig motiv for hendelsen. De var blant annet der mannen bor.

På presse-konferansen sa de at det var naturlig å etterforske saken som hatkriminalitet. Årsaken er at det ble skutt på de to stedene, særlig mot London pub.

Politiet ble også spurt om de tror mannen kan være psykisk syk.

– Jeg rakk så vidt å gå gjennom de sakene han har hatt. Jeg fant ikke noe i de sakene. Men det er klart, dette må vi gå grundig inn i. Vi må gå gjennom hans historikk med sykdom hvis han har noen. Det sier Christian Hatlo som er påtale-ansvarlig.

Vitner sier at han tok ut et våpen fra en bag. Så han begynte å skyte. Det skal ha vært en eldre type våpen, ifølge politiet.

De bekrefter at to personer ble drept på utestedet. Det var trolig der skytingen startet, ifølge politiet.

Det er flere åsteder, ifølge politiet. Et stort område er sperret av. Der foregår det tekniske undersøkelser.

---

Dette vet vi om skytingen

  • Politiet fikk melding om skyting klokken 01.14.
  • Skytingen skal ha startet på Per På Hjørnet. Det var også der to personer ble drept. Gjernings-personen skal ha gått mot London pub, som er en populær bar for homofile.
  • To personer ble drept. Og 21 personer er skadd. Ti av dem er alvorlig skadd.
  • Det var en mann på 42 år som skal ha skutt mot mange personer. Politiets sikkerhets-tjeneste visste hvem han var fra før. Men sier ingenting om hvordan de vet om ham.
  • Politiet etterforsker saken som terror.
  • Mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terror.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå