Norge

Ber folk unngå kontakt med syke og døde fugler

Det er funnet syke og døde villfugler i mye av Norge i år. Men du bør unngå kontakt med dem, sier Folkehelse-instituttet. Det kan i verste fall være farlig.

Sist uke ble det funnet smitte med fugleinfluensa hos en død måke på Svalbard. Det var første gang det ble funnet fugleinfluensa i Arktis.

Måken var bare den siste av mange ville fugler som har dødd i Norge med viruset i 2022.

Nå er det sommer, og mange i Norge reiser til steder nær kysten og innsjøer. Der er det mange fugler. Det gjør at vi kan komme nærmere på syke eller døde dyr. Derfor er det greit å vite hva du skal gjøre hvis du finner slike.

Mattilsynet har ansvar for å følge opp smitte hos dyr. De ber folk ta kontakt om de finner syke eller døde fugler av noen bestemte arter.

Det er and, gås og svaner. Havsuler. Måker av ulike slag. Vadefugler. De vil også høre om funn av syke eller døde rovfugler, og spesielt ørn eller musvåk. Men de vil også vite det om du finner åtseletere som kråke og andre fugler i den familien.

De ber om at folk er presise på hvor de fant fuglen, og hvor de kan hente den. De vil at du skal ringe dem om det på nummeret 22 40 00 00 eller sende en e-post.

Men du skal helst la den ligge på stedet, sier Folkehelse-instituttet. For viruset kan være farlig for andre enn fugler. Det kan også smitte til mennesker. Les mer om hva du kan gjøre.

Det har skjedd før. I 2003 til 2006 var det frykt for at smitten skulle spre seg raskt også blant mennesker. Over hundre millioner fugler skal ha dødd av viruset disse årene. Norge og flere andre land kjøpte inn mye medisin for å være klar for en pandemi blant mennesker. Det ble med frykten den gangen. Ifølge tall fra Verdens helse-organisasjon (WHO) i 2006 var det 147 mennesker som døde av fugleinfluensa.

Det meste av smitten ble i Asia, selv om noe også spredte seg til Europa. I 2022 er derimot mye fugleinfluensa i Europa.

– Vi har for øyeblikket den verste fugleinfluensa-epidemien i Tyskland og Europa. Noen gang! Det meldte det tyske forsknings-instituttet for dyrs helse i januar, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Det er ingen ende i sikte. Landene som er rammet, er helt fra Finland til Færøyene til Irland, fra Russland til Portugal, sier forskerne. Det er også funnet smitte i flere andre land som Israel, Canada og India.

I Norge er det 17 kommuner som har status som infisert sone. Alle er i Rogaland fylke. Der må fjørfe som høner og kalkun holdes inne, for å unngå smitte, sier Mattilsynet.

For det blir store følger om smitten sprer seg på en gård. I Danmark er nesten 200.000 fugler drept for å hindre mer smitte. Ifølge danske medier skal det ha blitt drept 100.000 høner og 95.000 kalkuner etter at det ble funnet smitte på tre ulike gårder.

Det er altså fuglene som lider mest som følge av dette viruset. Og det er liten sjanse for at du og jeg blir smittet. Men det kan likevel skje.

Og det skjer nesten alltid ved svært nær kontakt med syke eller døde fugler. Det er ingen fare for smitte via mat eller drikkevann, ifølge Mattilsynet.

Det er også mange ulike typer influensa blant fugler. Ifølge FHI kan disse endre seg raskt, og det gjør at det er vanskelig å si noe om hva virusene kan gjøre. De anbefaler derfor at alle følger noen enkle råd i møte med fugl.

  • Ikke ta på syke eller døde fugler.
  • Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med fugl. Det gjelder også hvis du har kontakt med avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.
  • Du må si fra til Mattilsynet hvis du finner syke eller døde fugler av enkelte arter. Se Mattilsynets liste over disse artene.
  • Har du tatt på en fugl der det er funnet smitte eller mistanke om det? Ta kontakt med lege hvis du får symptomer som minner om influensa eller øyekatarr innen 10 dager.

---

Fugle-influensa

  • Fugle-influensa er en sykdom som først og fremst smitter ville fugler.
  • Den er svært farlig for fugler.
  • Men den kan også være farlig de få gangene fugler sprer smitte til mennesker.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå