Norge
[object Object]

Flyselskapene sier det vil ta tid før ting er normalt

Flytekniker-konflikten avsluttes med tvungen lønnsnemnd. Det blir møtt med glede hos flyselskapene. Men de sier at det vil ta tid før ting er normalt igjen.

– Jeg har dessverre ikke hatt noe annet valg enn å gå til tvungen lønnsnemnd. Det sa Marte Mjøs Persen til pressen tirsdag. Hun er arbeidsminister.

Flyteknikerne har streiket siden lørdag 18. juni. De var uenige med lønnen de fikk tilbud om fra NHO Luftfart. Derfor måtte Mjøs Persen bruke tvungen lønnsnemnd. Det betyr at streiken blir avsluttet og folk må tilbake på jobb.

Flyselskapet Widerøe har måttet kansellere mange avganger de siste dagene. De er glade for at konflikten nå er over. Men sier at det vil ta tid før trafikken er tilbake til normalen.

– Det vil ta dager, og det kan ta uker før vi er der vi ville vært foruten konflikten. Nå vil passasjerene kunne bli ombooket til nye flyginger. Det sier Catahrina Solli til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommunikasjons-sjef for Widerøe.

Både SAS og Norwegian sier det samme. Men de satser på at ting er normalt så raskt som mulig.

Også Luftambulanse-tjenesten vil bruke litt tid.

– Årsaken til dette er at reisetiden fra basene kan ta mellom 6 og 12 timer. Noen av teknikerne som nå skal på jobb, bruker rutefly, og det kan ta tid. Det sier Elin Åsbakk Lind. Hun er kommunikasjons-rådgiver for Luftambulanse-tjenesten.

NFO er skuffet over at alt endte med tvungen lønnsnemnd. De er organisasjonen for flyteknikerne. Samtidig er de klare for at de nå skal tilbake til jobb.

– Vi er veldig lei oss for det og så ikke dette som nødvendig. Det sier Jan Skogseth til NTB. Han er leder for NFO.

NHO Luftfart sier at de har forsøkt å finne en løsning hele veien.

– Konflikten kom på et svært krevende tidspunkt. Og har vært en belastning for alle som har blitt berørt. Både for reisende og norske bedrifter. Det sier Torbjørn Lothe. Han er administrerende direktør for NHO Luftfart.

---

Dette er flytekniker-konflikten

  • Lørdag 18. juni streiket flyteknikerne. Årsaken var uenighet om lønn.
  • De vil ha 60 kroner mer per time. Det tilsvarer 17 prosent mer enn de har nå. Det mener NHO Luftfart er veldig mye.
  • Partene har forsøkt å forhandle flere ganger. Uten å ha blitt enig.
  • Flyselskap har måttet avlyse flere flyginger.
  • Natt til søndag bestemte NHO seg for en lockout. Det betyr at 450 flyteknikere ikke fikk komme på jobb. De ble rett og slett nektet å komme på jobb.
  • Lockouten gjorde at enda flere flyavganger ble kansellert.
  • Det førte til at arbeidsministeren måtte inn med tvungen lønnsnemnd tirsdag.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå