Norge
Bildet er av en feilmelding på nettsidene til Arbeidstilsynet. De var ett av målene under et dataangrep onsdag. Skjermdump: Arbeidstilsynets nettsider

Dette kan være årsaken til angrepet

Det er uklart hva som er motiv for angrepet. Men Klar Tale har sett kommentarer hos hackerne som kan tyde på at Svalbard kan være deler av svaret.

Dataangrepet mot Norge skal ha startet natt til onsdag. Det ble meldt på en kanal som blir brukt av hackergruppa Killnet. Den er på det sosiale mediet Telegram. Klar Tale har også fått tilgang på denne.

Det er uklart hva som er motiv for angrepet. Men det er mange kommentarer på meldingen om at angrepet var i gang. Noen snakker om krigen i Ukraina. Andre om at norske Jens Stoltenberg er sjef i forsvars-alliansen Nato. Men en annen sier angrepet er hevn for Spitsbergen. Det er en øy på Svalbard.

Norge har den siste tiden nektet Russland å frakte inn en del ulike varer til et russisk område på Svalbard. Dette er en følge av straffene mot Russland etter at landet angrep Ukraina. Norske myndigheter har så langt ingen kommentar til angrepet.

Bildet er et manipulert bilde av Anniken Huitfeldt med Maleficent-maske. Det står Mrs Error, eller frøken Feil, på bildet. Skjermdump fra Telegram

Avisen digi.no melder også at Svalbard kan være del av svaret.

Digi.no skriver at angrepet skjer fordi Norge nekter Russland å frakte varer til Svalbard via Storskog. Det er grensa mellom Norge og Russland.

Gruppa delte et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt med maske også. Det skal være fordi det var hun som i april sa at de ville stenge grensa for lastebiler fra Russland. På samme tid ble det også forbudt for skip fra Russland å ankomme norske havner, skriver en av administratorene i kanalen.

Konstantin Kosatsjev er en viktig russisk utenriks-politiker. Han sier onsdag at Norge nekter dem å levere mat til folk som jobber i gruvene i Spitsbergen. Han sier Norge gjør dette med å vise til at det er strenge regler for russere etter at landet. Dette skjedde etter angrep og startet en krig mot Ukraina.

Onsdag måtte Solveig Rossebø møte opp hos utenriks-departementet (UD) i Russland. Hun har ansvar ved den norske ambassaden nå. Hun måtte ta imot en formell protest fra Russland. Denne handlet også om at Norge hindrer Russland i å sende mat til Svalbard, melder russisk UD.

På bildet står det også at “... har en begynnelse”. På kanalen til Killnet er det stilt spørsmål om det vil komme en full liste over mål for angrepet.

Killnet har gjort mange angrep mot nettsider i Litauen de siste ukene. Det skal være et svar på at Litauen har nektet et russisk tog å kjøre gjennom landet.

Toget skulle fra Russland til Kaliningrad, som også er en del av Russland. Men det må krysse Litauen for å komme fram. Toget skal ha vært lastet med varer som det er forbudt å frakte inn i mange land fra Russland. Dette er en del av straffen mot Russland.

En av de norske nettsidene som skulle bli angrepet onsdag er for litauere som bor i Norge. Dermed kan også dette ha en sammenheng med angrepene i Litauen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå