Norge
Politiadvokat Børge Enoksen orienterte onsdag om Oslo-skytingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Politiet er usikre på om skytteren har fått hjelp før angrepet

Politiet vil ha tips fra folk som kan ha sett noe eller har filmet noe i nærheten av angrepet i Oslo natt til lørdag. Det er vanskelig for de å få oversikt, siden skytteren nekter å forklare seg.

43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terror, drap og drapsforsøk. Han skjøt mot to utesteder i Oslo natt til lørdag. Politiet er ganske sikre på at han angrep alene. Men de er usikre på om han har hatt hjelp før angrepet.

– Vi har ikke fått klart svar på om han kan ha hatt medvirkende, om han har jobbet sammen med andre i forkant, sa Børge Enoksen onsdag. Han er politiadvokat.

– Derfor er det prekært å få hans forklaring, sa Enoksen.

Matapour har først nektet å forklare seg mens han blir filmet. Politiet har derfor gitt ham tilbud om å gjøre det uten film. Det nektet han å gjøre.

Bildet er av en mann inne på et serveringssted, omgitt av bord og stoler. Han har på en svart Adidas-bukse med tre hvite streker på siden. Han har på en blå t-skjorte og velfrisert skjegg. Foto: Politiet / NTB

Så ga de ham tilbudet om å gjøre det uten både film og lydopptak. Det ville han tenke på. Men like før Enoksen møtte pressen onsdag, kom svaret. Matapour nekter fortsatt å forklare seg.

Det har han også rett til å gjøre, sa Enoksen under pressekonferansen. Det er sjelden at politiet godtar avhør uten lyd og bilde. Men i denne saken er det viktig å få flere svar, og derfor var de klare for å gjøre et unntak, forklarte Enoksen.

Han sa også at politiet nå har hatt avhør med flere enn 100 vitner til det som skjedde. Men det er trolig langt flere som har sett eller hørt noe.

– Vi vet det er flere som kan ha sett noe. De vil vi snakke med. Vi vet også at det kan være flere som har opptak på telefonen som kan være relevant for oss. Det håper vi at de vil sende oss via våre nettsider. Ellers kan de ta gi oss navn og kontaktinfo, så tar vi kontakt, sa Enoksen.

Han sa også at siktelsen er den samme. Politiet i Oslo har heller ikke endret sine hypoteser om at angrepet kan være motivert av både terror, hatkriminalitet og psykiatri.

Politiet viste også et bilde av Matapour fra fredag kveld. Der var han på et serveringssted, og hadde på en blå skjorte. Denne skal han ha hatt under den gule skjorta han var kledd i under angrepet.

Matapour skal ha kommet til området med 18-trikken. Den skal ha kommet i retning fra Rikshospitalet.

– Vi vet ikke sikkert hvor han gikk på. Men vi vet sikkert at han går av på trikkestoppet klokka 01.11.12, sa Enoksen.

Politiet ble spurt om han var sammen med noen på trikken eller på serveringsstedet. Det ønsket ikke politiet svare på.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå