Norge

Stort dataangrep mot Norge

En kjent gruppe datahackere varslet at de ville angripe Norge onsdag. Flere store nettsider har nå problemer eller er ute av drift.

Flere store nettsider i Norge er ute av drift onsdag. Årsaken er et stort dataangrep mot Norge.

Det skal være hackere fra gruppa Killnet som har gjort det. De meldte onsdag morgen at de ville angripe Norge. Det var avisa Dagbladet som skrev om saken først.

Jørgen Ferkingstad sier til kanalen TV 2 det pågår et angrep mot Altinn. Det skal ha starter rundt klokka 2 natt til onsdag, sier han. Ferkingstad er kommunikasjons-ansvarlig hos Altinn.

– Det er snakk om et DDoS-angrep. Det pøser på med trafikk på siden, sier Hege Steinsland til kanalen TV 2. Hun er kommunikasjonssjef hos BankID. Hacker-gruppa Killnet sa onsdag at de ville angripe Norge. De er kjent for å bruke DDoS-angrep.

Et DDoS-angrep er en enkel form for dataangrep. Det blir også kalt tjenestenekt-angrep. Det blir gjort ved å overbelaste en nettside med trafikk.

Torgeir Waterhouse er ekspert på datasikkerhet. Han sier til Dagbladet bør unngå å bruke BankID mens angrepet pågår.

Bildet er en illustrasjon av Anniken Huitfeldt med svart maske fra filmen Maleficent. Skjermdump fra Telegram: Beater Oma Dahle / NTB

Onsdag morgen delte et bilde av Anniken Huitfeldt med en maske fra filmen Maleficent. Hun er norsk utenriksminister. Gruppa har merket bildet med Mrs Error, eller frøken Feil. Sammen med bilde sa de at angrepet kunne starte.

Norske myndigheter sier de er kjent med saken. Men NSM har ingenting å si om det, sa de til nyhetsbyrået NTB klokka 10.15. NSM er Nasjonal Sikkerhets-myndighet.

Det er nylig delt et bilde av Jens Stoltenberg i kanalen til Killnet. Der blir han omtalt som deres største fiende. De sier både han, familien og de som støtter ham er mål for gruppa. Stoltenberg har vært norsk statsminister. Han er nå general-sekretær i forsvarssamarbeidet Nato. Nato har støttet Ukraina i krigen mot Russland.

Killnet sa for få dager siden at det var de som hadde ansvaret for et dataangrep mot Litauen. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Eksperter på datakriminalitet i Vesten mener gruppa jobber på vegne av Russland.

Gruppa truer også med angrep mot flere andre nettsider. De fleste er enten offentlige eller blir brukt av det offentlige.

En av disse er sidene til politiet. Klar Tale prøvde tirsdag klokka 10.45 å nå frem til politiets nettsider. Det tar lang tid, og var ved flere forsøk mislykket.

De andre sidene som skal være i fare eller under angrep er:

  • ID-porten hos Difi
  • Direktoratet Nav
  • Utlendings-direktoratet (UDI)
  • Digitaliserings-direktoratet
  • Buypass

De har også truet med å angripe en nettside for litauere i Norge. Denne er nå ute av drift.

Ifølge kommentarene kan det være flere mål på en liste, men disse er ukjente enn så lenge.

Klar Tale følger saken!

Siste utgave

På forsiden nå