Norge

FHI tror det blir mindre smitte med korona i løpet av juli

I flere uker har stadig flere nordmenn blitt smittet med korona . Men FHI tror det snart vil snu.

Folkhelse-instituttet (FHI) lager nye rapporter om korona hver uke. Onsdag kom det en ny. Der skriver FHI at de er usikre på om det vil bli like mange syke som trenger hjelp på sykehus som i vinter.

Men de mener fortsatt at det er en usikker situasjon.

Nye varianter av viruset kan endre på mye. Derfor må helsevesenet være klare for flere utbrudd, mer sykefravær og at flere trenger hjelp på sykehus, mener FHI.

I sommer vil det meste av smitten i Norge være av varianten BA. 5. Det er regnet for å være en variant av omikron. I vinter og vår ble svært mange i Norge smittet og syke av BA. 1 og BA. 2.

BA. 5 sprer seg lettere. Og en større andel av folk i Norge har mindre beskyttelse mot den. Årsaken er at det er en stund siden vi har vært syke med korona eller blitt vaksinert.

De siste ukene har flere hatt behov for hjelp med korona på sykehus. Men det har vært liten endring på hvor mange som har vært så syke at de har måttet ha hjelp på intensiv-avdeling.

Sist uke ble det meldt om at 335 korona-syke måtte ha hjelp på sykehus. Ukene før var det 304 og 214.

9 personer var så syke at de ble lagt inn på intensiv-avdeling sist uke. Ukene før var det 13 og 14.

Så langt tyder analyser på at det er liten forskjell på hvor lenge folk trenger hjelp på sykehus med BA. 5 som BA. 2. Det er også ganske lik risiko for å trenge intensivhjelp.

Det har også blitt meldt om flere døde med korona de siste to ukene. Sist uke døde 63 personer med koroana. Uka før var det 61. Det er ventet at tallene blir justert opp.

Sist uke ble det meldt om færre nye smittede med korona. Det viser en oversikt fra MSIS. Det er der smittsomme sykdommer blir registrert.

Ifølge FHI kan ferien føre til at færre blir smittet framover. For vi endrer måten vi lever livene våre på. FHI mener at immunitet vil hindre alvorlig sykdom hos de aller fleste.

Siste utgave

På forsiden nå