Norge

Evakuerer speidergrupper etter oversvømmelse

Leirområder og telt med dammer. Onsdag kveld ble speidernes landsleir på Forsand til et hav av flytende gjørme.

– Vi evakuerer et område av gangen. Få flyttet over speidere som ligger i faresonen for mer vann, sier en vakt ved en leirgate.

Soveposer og liggeunderlag flyttes fra ett telt til et annet. Kanskje klarer speiderne å lede unna vannet, slik at de kan sove tørt. Speidere som allerede har lagt seg, blir vekket. De må ut av teltene nå. Det skal regne enda mer. Da er det fare for at stadig mer av leiren bli under vann.

Speidere fra hele landet er samlet på Forsand i Rogaland. Norges KFUK-KFUM-speidere har landsleir. 3.500 speidere er spredd ut over flere jorder.

Her har de vært siden lørdag i forrige uke. Sol har blitt avløst av regn. Gatene ble forvandlet til gater med gjørme. Onsdag kveld ble søle til dammer og flom. Det skjedde rett før klokken 23.

Bildet viser telt som blir flyttet på i leirgatene.

I det øvre området av leiren rant vann inn under telt, bord og kjøkken. Store områder ble satt under vann raskt.

– Nå stiller vi på fire rekker. De to i midten sender fulle bøtter videre. De tomme sendes på kantene, roper vaktene som leder hjelpearbeidet.

Speidere stilte seg opp. Mens de synger, blir bøtter sendt fra den ene til den andre. Vannet blir tømt ut i elva til slutt. Den ligger på kanten av et jorde. I mens renner regnet i strie strømmer.

Speidere kommer til med bøtter og spader. Noen graver grøfter for å lede vannet en annen vei.

Leirområdet til Østfold, Jelsnes og Tune KFUK-KFUM-speidere blir gradvis tømt for vann. Kjøkkenteltet bæres nedover en gate. Så bryter det ut jubelrop og applaus. Den lange rekka med folk får beskjed om å stanse arbeidet, Området er nok tømt for vann, foreløpig.

Bildet viser folk som sender bøtter fra person til person med gjørmevann.

– Få dere søvn, mat og hvile. Det kommer til å regne mer.

Speidergruppene som må flytte, får flere muligheter. En del blir sendt til egne rom på skolen. Der er det gjort klart til at de kan rulle ut soverposen for natten. En annen gjeng får sove i et stort kafételt på leirområdet. Der er det foreløpig tørt.

Leirledelsen har sendt ut SMS til alle gruppeledere. Det går vakter gjennom natten. Vaktene vil følge med på områdene. Dermed vil de få beskjed om de må flytte.

Værvarselet for torsdag og fredag er bedre. Da er det varslet sol. Forhåpentligvis vil det gjøre at deler av vannet blir borte. Programmet blir som normalt, ifølge ledelsen på leiren.

Speiderleiren varer til lørdag.

---

Fakta: Oversvømmelse på leir

  • Speidere må flytte fra deler av en speiderleir
  • Mye regn oversvømmer leiren.
  • Gater og telt blir fylt opp med gjørmevann.
  • Speiderne er evakuert til en skole og til andre tørre telt.

---



Siste utgave

På forsiden nå