Norge

Senterpartiet krever stans i salg av strøm til andre land

Det må bli stopp i salget av strøm til andre land. Regjeringen må tvinge selskapene til å spare på vannet, sier Geir Pollestad i Senterpartiet (Sp).

Pollestad er parlamentarisk nestleder i Sp. Han sier det må bli slutt på at Norge tømmer vannmagasinene slik det blir gjort nå. Det er for lite vann fra før, sier Pollestad til nyhetsbyrået NTB.

Han sier at Sp er klare for å endre lover om det er det som må til for å sikre at det er nok strøm i Norge til vinteren.

Pollestad mener det er lite som tyder på at selskapene har lyttet til oppfordringer om å selge mindre strøm til andre land. Selv om olje- og energiminister Terje Aasland onsdag ba selskapene om å ta mer ansvar.

– Vi i Sp vurderer situasjonen som så alvorlig at han må bruke enda sterkere midler for å få det til å skje, sier Pollestad.

Aasland sa onsdag at regjeringen kan velge å hindre salg av strøm til andre land. Årsaken er at det ellers kan bli behov for strenge regler for bruk av strøm i vinter hvis det nærmer seg tomme magasiner.

– Vi har sagt at vi skal se på alle muligheter. For den situasjonen som vi hadde i vinter og som vi har nå, det ønsker vi ikke at skal være normal i Norge. Det sa Aasland til kanalen NRK.

Aasland er fra Arbeiderpartiet. De er i regjering sammen med Sp.

Regjeringen må jobbe sammen med Sosialistisk Venstreparti (SV) for å ha nok støtte. SV er enige i at det må bli gjort mer. Lars Haltbrekker har ansvar energi-politikk i SV. Han sier det er på høy tid at enten Ap eller Sp reagerer. Haltbrekken mener Aasland må stille krav heller enn å spørre pent om det er mulig å spare på vannet.

– SV har flere ganger foreslått og etterlyst tiltak for å sikre oss nok strøm til vinteren. Dessverre har Ap og Sp avvist disse så langt, sier han.

Rødt mener det må bli gjort noe for å hindre salget allerede i sommer. Seher Aydar sier at hun tror alle andre enn regjeringen har skjønt at det må bli gjort noe fort.

– Folk trenger at noen tar ansvar og sørger for trygghet, sier hun. Aydar mener det er for sent å vente med å gjøre noe til statsbudsjettet er klart i høst.

– Regjeringen må huske på at de er i mindretall. Ingen bør godta å vente og se på tiltak i en slik situasjon, sier hun.

Ifølge Statnett er det nå blitt større risiko for at det blir strenge regler for bruk av strøm, melder avisa VG. Faren er nå vurdert å være på gult nivå. Det vil si at det er mellom 5 prosent og 20 prosent sjanse for at det blir rasjonering av strøm i vinter. Da kan det bli en grense for hvor mye strøm du og jeg får bruke per døgn, og når vi kan gjøre det.

Det er flere uker siden Statnett mente risikoen var endret til det nivået som er nå. Det sa de også fra til selskapene om, og ba de huske på ansvaret om å sikre nok strøm. Men sist uke meldte Statnett til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det var få tegn til at det ble solgt mindre strøm.

Det har ført til at NVE har bedt Statnett gjøre klar en plan for hva som bør bli gjort hvis det blir for lite strøm. En del av planen kan være rasjonering av strøm.

– Dette blir veldig vondt og vanskelig lenge før vi når et punkt der det blir rasjonering. Det vil vi unngå, sier Pollestad.

Han ber også lokalpolitikere i hele Norge om å si fra. Årsaken er at det er fylker og kommuner landet rundt som eier de fleste energiverkene. Pollestad sier de må sørge for at selskapene selger mindre strøm slik situasjonen er nå.

---

Salg av strøm til andre land

  • Norge har en avtale med mange andre land i Europa om kjøp og salg av strøm.
  • Det er solgt mye mer strøm fra Norge i 2022 enn vi har kjøpt.
  • Nå er det flere som mener Norge må selge mindre, så vi kan lage nok til oss selv neste vinter.

---


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå