Tema

Mange velger bort alkohol når de vil ha en drink

Har du hørt om mocktails før? Det er blitt svært populært i Norge den siste tiden.

De to siste årene har folk handlet mer på Vinmonopolet. Årsaken er at grensa til Sverige har vært stengt under deler av korona-pandemien.

Men nå er grensa åpen igjen. Det merker Vinmonopolet på salget. Så langt har de solgt 18 prosent mindre enn på samme tid i fjor.

Men det er med ett stort unntak. Det blir solgt mye mer alkoholfri drikke. Det blir faktisk solgt 26 prosent mer enn for bare ett år siden. Det sier Jens Nordahl til kanalen NRK. Han er presseansvarlig for Vinmonopolet.

– Dette er en stor nasjonal trend. Vinmonopolet kommer til å selge mer alkoholfritt i 2022 enn noensinne, sier Nordahl.

Og trenden setter spor flere steder. Også utestedene merker at ting har endret seg. Det sier Elisabeth Bakke-Hareide. Hun er daglig leder på baren Torggata Botaniske i Oslo. Bakke-Hareide forteller at de selger mer alkoholfritt nå enn de gjorde før.

– Noen velger å drikke noen drinker med alkohol og noen uten, sier hun til Klar Tale.

Andre drikker kun de alkoholfrie alternativene. Før var det ofte flest gravide eller avholds-mennesker som drakk alkoholfritt, sier Bakke-Hareide. Nå er det folk i alle aldre. Selv om de fortsatt selger flest drinker med alkohol.

Hun sier de serverer fire faste drinker som er uten alkohol. En alkoholfri drink blir gjerne kalt en «mocktail».

Det er et spill på ordet cocktail, hvor første del er byttet ut med «mock». Det er engelsk for noe som er uekte, men uten at det er gjort for å lure noen. En mocktail er altså en drink som ligner på en cocktail, men som er uten alkohol.

Torggata Botaniske

Bakke-Hareide lager en «Fizz Fuzz». Drinken er tropisk, syrlig og leskende. Den er laget med kiwi, lime, hvit sitron-balsamico, ingefærøl og falernum. Det siste er en form for sirup.

Hun forteller at det er spennende å lage gode drinker uten alkohol. Det har kommet mye nytt alkoholfritt i det siste, sier hun. Hun tror folk synes det er gøy å kunne drikke drinker, selv om de ikke drikker alkohol.

Folk kan også lage alkoholfrie drinker hjemme. Bakke-Hareide tipser om kjøpe noe godt som er ferdiglaget.

– Da slipper du å bruke så mye tid. Så kan du for eksempel ha oppi litt ekstra bær. Ha det gøy med det.

Nordahl sier til NRK at det er flest unge som kjøper alkoholfri drikke på Vinmonopolet. Han tror folk er opptatt av å leve sunnere. Vinmonopolet har lagt ut oppskrifter på mocktails du kan lage hjemme.

---

Nord for polarsirkelen

15 cl alkoholfri rødvin

40 cl Martini Floreale

Frukt: appelsin, sitron, jordbær

---

---

Sorbé float

1 mellomstor kule sitronsorbé

12 cl alkoholfri musserende vin

Litt raspet sitronskall

Basilikum til pynt & aroma

---


Siste utgave

På forsiden nå