Norge

Vil forske på hjelpen helt vanlige folk ga 22. juli

Vanlige mennesker gjorde en viktig innsats da terroristen angrep. Nå skal forskere studere hjelpen de ga 22. juli 2011.

77 liv ble revet bort. Fredag 22. juli er det 11 år siden terroren mot Norge. Mange vanlige folk gjorde en viktig innsats da terroristen angrep og drepte.

Nå skal forskere studere denne innsatsen. Det tar tid før sykebiler og politi kommer til et sted. Inntil da er vi avhengige av hverandre.

Slik var det også 22. juli 2011. Anders Behring Breivik skjøt ungdommer på Utøya i Viken. Før det parkerte han en bil med ei bombe i Oslo.

Folk ved Utøya reddet ungdommer opp fra vannet. De hadde lagt på svøm i panikk. På land fikk de god hjelp. Stian Antonsen og kollegaer har snakket med dem som hjalp til. Han forsker på samfunnsikkerhet.

– Det var ikke så mange tanker og vurderinger. Det overrasket meg. De havnet bare rett i handling, sier han om hjelperne.

Det er forsket lite på folks innsats 22. juli, ifølge ham. Det er i stedet forsket mye på politi og helse. Og på ofrene og deres familier. Men lite på de andre som hjalp til.

Forskningen er et europeisk prosjekt. Åtte land er med. De ser på vanlige folks rolle i store katastrofer. Som ulykker, jordskjelv og terror.

Er folks innsats ulik fra land til land? Å forstå kulturen i et samfunn er viktig, mener forskeren. Det har mye å si for beredskapen.

De store krisene forteller mye om et samfunn, mener Antonsen.

Ved Utøya ble folks hjelp avgjørende.

– De som var ute i båt, gjorde en fantastisk innsats. Og på land ble det gjort en like viktig innsats. Det var alt fra ei hånd over skuldra til forbinding av sår, sier Antonsen.

Flere kunne også gi viktig informasjon til politiet.

– Folk kjente igjen lyden av to våpen, en rifle og revolver, sier han. Dessuten hadde de annen informasjon. Den kunne si noe om det var én eller flere angripere.

I juni åpnet det nasjonale minnestedet på Utøykaia. Det har tatt lang til på grunn av konflikt.

Det er viktig å ha et slikt sted for å minnes de drepte. Det sa AUF-leder Astrid Hoem. Ungdoms-partiet var på leir på Utøya da Breivik angrep dem i 2011.

– Vi er glade for at staten har satt i stand minnestedet. Et sted for hele Norge. Dette trenger vi. Og det var på tide at det kom på plass, sa Hoem til nyhetsbyrået NTB.

22. juli blir markert både på Utøya og i Oslo fredag. Statsminister Jonas Gahr Støre skal tale begge steder. Navn på de drepte skal leses opp.

Fakta: 22. juli

  • Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker 22. juli 2011.
  • Mange vanlige folk hjalp ofrene for terroren.
  • Nå skal forskere studere innsatsen de gjorde.

---



Siste utgave

På forsiden nå