Norge

Equinor nekter å holde kraftverk åpent

Equinor avviser at de har ansvar for å sikre at Norge kan skaffe ekstra strøm ved behov. De vil fortsatt stenge gasskraftverket på Mongstad.

Det er ingen lønnsomhet i å drifte et kraftverk som skal være i beredskap, mener de.

– Det har vært kjent i mange år at det skal bli stengt, sier Anders Opedal til nyhetsbyrået NTB. Han er sjef for Equinor.

Opedal sier at de har spurt om noen vil betale den prisen det koster å drifte kraftverket som en reserve. Men ingen har svart, sier han.

Regjeringen vil vente med å svare, ifølge Terje Lien Aasland. Han er olje- og energiminister. Han sier det er viktig å unngå at det blir gjort for raske valg. Han sier de venter på svar fra Statnett før de bestemmer seg.

For Statnett er bedt om å vurdere om de skal hindre at kraftverket blir stengt. Det vil i så fall være et resultat av at det kan bli behov for mer strøm i Norge enn det som kan bli laget med vannkraft.

Flere ledere i næringslivet i Vestland fylke ba tirsdag om at regjeringen måtte hindre at kraftverket blir stengt. Statnett har også bedt om at det må bli drevet videre, men Equinor sa i starten av juli nei.

– Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror det blir feil at Equinor skal være den som sikrer og betaler for en reserve for norsk produksjon av strøm, sier Opedal.

Kraftverket på Mongstad har vært i drift siden 2010. Men i august kan det være slutt.

Siste utgave

På forsiden nå