Norge

Korona kommer tilbake

Ferien er snart slutt og hverdagen nærmer seg. Kanskje må du starte høsten med en runde korona.

– Vi må forberede oss på nye smittebølger i Norge. Allerede til høsten og vinteren, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til avisa VG.

Korona-viruset er her fortsatt. Sommerens bølge har trolig passert toppen, ifølge myndighetene. Men eksperter på helse tror det blir mer smitte til høsten.

Sist uke ble 252 nye pasienter lagt inn på sykehus. Hovedårsaken var korona. Uka før var det nesten 70 flere.

Korona vil spre seg mer framover. Det er ganske sikkert, ifølge Nakstad. Hverdagen nærmer seg. Folk kommer hjem fra ferie. Kanskje fra steder med mye smitte. Flere land i Europa sliter med viruset i sommer. Og snart skal vi møte flere mennesker igjen.

Nå er omtrent to til tre prosent av folket i Norge smittet. Det sier Preben Aavitsland. Han jobber som overlege i Folkehelseinstituttet.

– Vi tror at epidemien vil bli stadig mindre i ukene framover. Men så er vi usikre på hva som skjer når samfunnet vender tilbake til det normale, sier han.

Mange av oss har fått vaksine. Noen har fått tre doser. Nå får snart de over 65 år tilbudet om en fjerde dose.

Korona-viruset har forandret seg på 2,5 år. Det har kommet flere varianter. Noen har bekymret samfunnet mer enn andre.

Symptomene har endret seg. Det kom fram i en britisk studie nylig. Tap av sanser er blitt et mindre vanlig symptom. Som for eksempel tap av luktesans. De fleste opplever i stedet noe som ligner influensa.

Selskapet Zoe Health Study har sjekket tester fra 17.500 personer i Storbritannia. Nær seks av ti sier de fikk sår hals. Halvparten sa også at de hadde hodepine. Deretter var tett nese og hoste vanlig.

Har du vært i utlandet og er bekymret? Du trenger ikke gjøre noe, ifølge John David Johannessen. Han er kommune-overlege i Drammen.

Der er ingen regler når du reiser inn i Norge, forklarer han til avisa Drammens Tidende. Norge har også tatt bort alle korona-reglene i landet. Både regler om munnbind og karantene.

– Folk med normal helse har ingen spesiell grunn til bekymring, sier han. Og vaksinen beskytter dem som kan bli alvorlig syke, sier legen.

I fjor fikk vi mye mer smitte da alle var tilbake i jobb og på skole. Og dette må vi forvente at skjer i år også, sier Nakstad, ifølge VG.

---

Korona i Norge

  • Korona-viruset fortsetter å herje i Norge og Europa.
  • Vi må regne med mer smitte til høsten og vinteren, sier eksperter.
  • Årsaken er at folk begynner på jobb og skole, og er mer sammen.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå