Norge

Kan klimaendringene gjøre Norge til et vinland?

Flere dyrker vindruer i Norge i dag enn for få år siden. Men fremdeles er industrien kun i startfasen. Kan klimaendringene gjøre Norge til et vinland?

Det er kun spesielle druetyper som er mulig å dyrke i Norge. Druene må være tilpasset kulde og en lang vinter. Druetypene som dyrkes i Norge tåler ned til 16 minusgrader.

– Mer kjente druesorter som riesling og pinot noir klarer seg ikke i det norske klimaet, sier Steffen Riis Christiansen til Nynorsk Pressekontor. Han er produktsjef på Vinmonopolet.

I dag er det rundt 40 vingårder i Norge. Det viser tall fra Vin- og brennevins-leverandørens forening (VBF). Flere av disse blir drevet på hobbybasis.

Ingunn Jordheim er general-sekretær i foreningen. Hun sier at vinproduksjonen i Norge bare er i startfasen.

– Det er flere som er interessert i å dyrke druer og lage vin. Men på grunn av det norske klimaet er det ingen tradisjon for det, sier Jordheim til Nynorsk Pressekontor.

Hun sier Norge likevel har et godt grunnlag for å dyrke vin. Bønder har hatt suksess med å dyrke epler og bær. Det blir til sider og frukt- og bærvin. Bøndene holder til i Sogn, Hardanger og Telemark.

Jordheim sier at disse bøndene sitter på mye kunnskap. Om både jordbruk og det tekniske. Kunnskapen kan gjøre det lettere for dem å gå over til å dyrke druer, om de skulle ønske det.

Det kan derfor være en positiv konsekvens av de negative klimaendringene. Det kan bli varmere. Da blir det mer egnet temperatur for produksjon av druer og vin i Norge.

Christiansen i Vinmonopolet tror Norge kan bli et vinland i fremtiden.

– Kortreist mat er i vinden. Vi selger godt av både svensk og dansk vin, sier han.

Men det krever mye egenkapital å starte som vinprodusent i Norge. Derfor burde folk som vil prøve seg ta det seriøst, sier han. Druedyrking tar også lang tid. En vinplante er på sitt mest optimale når den er mellom 30 og 40 år gammel.

– Derfor er det nok først om noen år at vi vil se den store økningen av norsk vin i hyllene på polet, sier Riis Christiansen.

Det er kun én vin fra en norsk produsent på Vinmonopolet i dag.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå