Norge

Fra mandag kan enda flere barn og unge få penger til briller

Fra mandag kan barn og unge få mer hjelp hvis de trenger briller.

Flere familier med barn og unge skal få hjelp med briller. Det har regjeringen bestemt. Det gjelder fra og med mandag.

– Denne ordningen vil være til hjelp for barn og familier som trenger det. Den skal hjelpe dem til å få en god brille, sa Marte Mjøs Persen sist uke. Hun er arbeids- og sosialminister.

Fra 1. august kan nemlig alle barn og unge under 18 år få penger til å kjøpe seg briller. Det er i tillegg til to andre ordningene som er for briller til barn.

Det har vært flere typer støtte til briller før også. Men det ble langt færre fra 1. mars 2020. Da skulle staten spare penger. Den skulle spare 160 millioner kroner på å gi mindre penger i støtte til briller for barn.

Det ble da laget en grense på 1.200 kroner i støtte til å kjøpe det som ble kalt «vanlige briller» og 2.400 kroner for «ekstra tilpassede briller». Det var også færre som kunne søke. Det var bare mulig å få penger hvis barna trengte briller som en del av en behandling. Og de færreste barna kunne få støtte etter at de var blitt 10 år gamle.

Mandag blir reglene endret igjen. Familiene må regne med å betale noe selv nå også. Men det vil være flere barn og unge som får støtte enn før.

Regjeringen sier rundt 140.000 barn vil få rett til støtte til briller, og det er i tillegg til de som får penger på de andre støtte-ordningene som finnes fra før. Og den gjelder for alle barn og unge med behov for briller, helt fram til de fyller 18 år.

Terje André Olsen er svært godt fornøyd med at dette er på plass. Han er leder i Norges Blindeforbund, og de har jobbet for å få til en god ordning for briller til barn og unge som trenger det.

Bildet er av Terje André Olsen. Han har på en mørkegrå dress og smiler. Foto: Tom-Egil Jensen / Norges Blindeforbund

– Vi er veldig fornøyd med dette. Det gjør at briller blir en mindre økonomisk belastning for familier der barn trenger briller. Det gjør også at det er mindre sjanse for at de venter med å kjøpe briller barna trenger, sier han til Klar Tale.

– Det er et godt tilskudd til å sørge for at barn får de brillene de trenger. Både til å få mest mulig ut av skolen og på fritiden. Det mener jeg er viktig, sier Olsen.

Han sier det er mange som har tatt kontakt etter at det ble kjent at reglene blir endret.

– Vi har fått mye gode tilbakemelding. Noen sier de er glade for at dette er ordnet. Andre sier at de har sett at vi har jobbet med dette, og det er hyggelig. For det har vi gjort, sier Olsen.

Det er faste regler for hvor mye penger du kan få. Det avhenger av hvor sterke briller du trenger, og om de må bli tilpasset. Du kan se en oversikt nederst i saken.

Olsen sier støtten er regnet ut fra prisen på glassene som du må i brillen. Så blir det trukket fra 450 kroner som du må betale selv. Det gjør at de som har behov for de dyreste glassene, får dekket litt mer av regningen enn de som har behov for litt billigere briller.

– Noe av det jeg synes det er bra, er at folk slipper å søke om pengene. Optikeren kan trekke det du skal ha i støtte fra regninga. Så kan de få de pengene fra Nav. Det er det vi som har foreslått. Årsaken til at det er bra, er at det kan ta lenger tid å få ordnet briller hvis det blir mye søknader, sier Olsen.

Han forklarer at optikerne kommer til å kjenne reglene. Dermed kan de hjelpe med å sikre at barn og unge får den hjelpen de har krav på. Det blir som på apotek eller hos tannlegen.

Regelen skal bare gjelde på briller som er bestilt fra 1. august. Og Olsen sier det kan være lurt å sjekke med optikeren at de er kjent med de nye reglene hvis du skal dit med barn eller unge mandag.

---

Dette kan barn og unge få i den nye brille-støtten

  • Sats 1 er for briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 1,00D ≤ 4,00D og/eller cylinderstyrke på minst ett glass ≥ 1,00D ≤ 4,00D. Da er det mulig å få 750 kroner i støtte.
  • Sats 2 er for briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 4,25D ≤ 6,00D og cylinderstyrke på minst ett glass ≤ 4,00D. Da er det mulig å få 1950 kroner i støtte.
  • Sats 3 er for briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 6,25D ≤ 8,00D og/eller cylinderstyrke på minst ett glass ≥ 4,25D ≤ 6,00D. Da er det mulig å få 2650 kroner i støtte.
  • Sats 4 er for briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 8,25D ≤ 10,00D og cylinderstyrke på minst ett glass ≤ 6,00D. Da er det mulig å få 3150 kroner i støtte.
  • Sats 5 er for briller med sfærisk styrke på minst ett glass ≥ 10,25D og/eller cylinderstyrke på minst ett glass ≥ 6,25D. Da er det mulig å få 4850 kroner i støtte.

Kilde: regjeringen.no

---

Siste utgave

På forsiden nå