Norge

Nå kan du ta paracetamol oftere

Mange bruker legemiddelet paracetamol. Nå kan du ta legemiddelet oftere enn før. Statens legemiddelverk endrer anbefalingene.

Norge — Legemiddelet paracetamol brukes blant annet mot smerter. Før har du kunne ta legemiddelet inntil tre ganger i døgnet. Det har vært anbefalt. Men nå kan du ta legemiddelet fire ganger i døgnet om du trenger det. Det skriver Statens legemiddelverk i en ny anbefaling. Den finner du på Legemiddelverket på sine nettsider.

– Doseringen var tre doser i døgnet. Men paracetamol brytes ned fort. Derfor vil det ikke gi nok lindring av smerte ved store plager, sier Morten Finckenhagen til nyhetsbyrået NTB. Han er overlege i Statens legemiddelverk.

Han forklarer at det er derfor de har endret anbefalingen til fire doser i døgnet.

Paracetamol er virkestoffet i smertestillende tabletter. De selges ofte reseptfritt. Legemiddelet finnes i typen Paracet, Panodil og Pinex.

– Det finnes naturligvis ikke noe vidundermiddel mot alt som er vondt i livet. Men Paracet kan kombineres med andre legemiddel uten risiko, sier overlegen.

Ibux er et annet legemiddel mot smerte. Men det kan være farlig sammen med andre medisiner. I verste fall kan det føre til hjerneblødning. Slik er det ikke med Paracet.

Folk som over tid har vondt eller feber, bør lilkevel snakke med lege, anbefaler overlegen.

I 2021 ble det solgt i overkant av 10 millioner pakninger med smertestillende i Norge. Paracetamol var det fjerde mest brukte legemiddelet på landsbasis i 2021.

Legemiddelverket anbefaler at det går minst fire til seks timer mellom hver dose paracetamol. Voksne over 50 kilo har en maksimal døgndose på 4 gram. For barn og voksne mellom 40–50 kilo er maksgrensen på 3 gram. Det er etter de nye anbefalingene. Folk med lav kroppsvekt skal altså ta mindre dose enn før. Det tar lengre tid for lette personer å bryte ned stoffet i kroppen

– Derfor har vi lagt inn en sikkerhetsmargin. Maksimal døgndose på 3 gram er for ungdom og voksne med kroppsvekt mellom 40 og 50 kg, forklarer Finckenhagen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå