Norge

Regjeringen vurderer makspris på strøm

Hvor mye skal vi betale for strøm i Norge? Skal vi ha en maksimal pris for hvor mye strømmen kan koste? Dette er noe av det regjeringen vurderer.

Norge — Det er to ulike varianter av makspris på strøm. Men begge disse har ulemper, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I 2022 har strømprisen fortsatt vært dyr. Regjeringen gir allerede støtte til private for å betale strømmen. Men politikerne vurderer også andre løsninger. Olje- og energidepartementet sjekker hva som er best. Blant tiltakene er maksimal pris for hva strømmen kan koste. I august vil de komme med forslag til løsninger.

– Krigen i Ukraina, høye gasspriser i Europa og lite regn. Det har bidratt til den strømkrisen vi nå står midt oppe i. Regjeringen vil bruke de virkemidlene som trengs for å håndtere krisen, sier Støre.

Han forklarer at regjeringen vil gjøre det som er nødvendig.

– Både for å sikre forsyning av strøm i Norge. Og for å hjelpe folk gjennom en tøff vinter med høye strømpriser. Makspris er ett av tiltakene vi vurderer, sier statsministeren.

Dette er de to løsningene som blir vurdert:

1. At det settes en makspris på prisen brukerne betaler. Det kan for eksempel skje gjennom en ordning med strømstøtte. Den dekker regningen over et visst beløp. Da får de som lager kraften, fortsatt betalt markedspris for strømmen.

2. At det settes en maksgrense for hvor mye kraftselskapene kan ta betalt for strømmen.

Ingen av løsningene er bare positive, sier Støre. Han sier at med en makspris vil folk ikke gjøre like mye med enøk-tiltak for å spare strøm hjemme. Og det er viktig for å få nok og billig kraft i årene som kommer. Regjeringen vil også se på ordningen med strømstøtte mot andre tiltak i statsbudsjettet.

Støre sier at dagens ordning er en slags makspris. Folk får betalt 80 prosent av strømregningen over en viss strømpris.

– I høst skal vi se på ordningen for strømstøtte. Det gjør vi sammen med Sosialistisk Venstreparti (SV). Vi skal vurdere om den kan forbedres, sier Støre.

Strømstøtteordningen gjelder ikke næringslivet. Hvis næringslivet skal få støtte, må det egne regler til. Og de må følge reglene i Den europeiske union.

Alternativ 2 kan også få negative følger. Blant annet at kraftselskapene ikke vil spare nok på vann i vannmagasinene. Det kan påvirke sikkerheten for strøm. Og øke faren for at bruken av strøm kan bli stoppet i perioder. Det sier Støre.

– Makspris høres enkelt og greit ut. Jeg forstår at mange synes det høres forlokkende ut. Men det er altså mange vektige grunner mot det, sier Støre.

Han sier at det derfor er viktig at regjeringen jobber grundig med dette.

– Da unngår vi å gjøre noe som får følger vi ikke vil ha, sier han.

Konkurransetilsynet har advart mot en makspris på strøm. De sier det kan gi stor skade i markedet. De advarer særlig mot at selskaper kan gå konkurs. Flere land i Europa har ulike former for makspris på strøm. Det gjeøder blant annet Storbritannia og Frankrike. Men de har opplevd konkurser. Og at det har blitt svikt i levering av strøm.




(©NTB)

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå