Norge

Så mye har prisene steget på et år

Både mat, strøm og drivstoff har blitt mye dyrere. På ett år har prisveksten i Norge vært på 6,8 prosent.

Hvor mye har prisene steget? Det måler vi i konsumpris-indeksen (KPI). KPI steg 6,8 prosent fra juli i fjor til juli i år. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Så mye har ikke prisene steget på et år siden juli i 1988.

Matoljer og fett har hatt mest økning i prisen. De har blitt 13,6 prosent dyrere. Men det har også blitt mye dyrere å for eksempel ta en ferietur i utlandet. Prisene på flyreiser har blitt 11,7 prosent dyrere. Det har også en del matvarer. Maten har blitt 8,4 prosent dyrere. Det gjelder ikke kjøtt, fisk, matoljer, frukt, grønnsaker, sukkervarer og meieriprodukter. Men å reise med båt har blitt blilligere. Å reise med båt er 7,9 prosent billigere enn før.

På 12 måneder har også drivstoff og smøremidler blitt dyrere. Drivstoffet er 47,4 prosent dyrere nå. Også kaffe, te og kakao har blitt over 20 prosent dyrere.

De fleste har merket endringene i prisene allerede. Statsminister Jonas Gahr Støre har varslet tøffere tider framover. Selv om regjeringen blant annet øker støtten til å betale strømregningen. Årsaken er blant annet krigen i Ukraina. Og at det er lite vann i magasinene der vi lagrer vann til strøm. Også korona-pandemien har påvirket priser på varer i verden.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå