Norge

Ingen garanti for at passproblemene tar slutt i år

Skal du reise bort i juleferien og mangler pass? Da bør du bestille passtime snart.

Folk har ventet i lange køer for å skaffe seg nye pass det siste halvåret. Flere steder må folk vente i mange måneder for å få bestille seg et pass eller nasjonalt ID-kort. Og noen steder har alle timene fram til oktober og november vært opptatt.

Det har ført til at flere har reist langt for å bestille pass andre steder i landet. Men det har vært færre søknader om pass i juli enn det politiet hadde ventet seg. Det sier de til Klar Tale.

Det er likevel lange køer de neste månedene også, særlig i området rundt Oslo. Der er det flere steder bare noen få ledige timer igjen i 2022. På Grønland politistasjon i Oslo er det ingen ledige timer før i 2023. Det viser bestillings-systemet til politiet da Klar Tale sjekket torsdag ettermiddag.

Politiet har tidligere sagt at de trodde det skulle bli mer som normalt fra oktober eller november.

– Det avhenger av hvor mange som bestiller nye pass denne høsten, sier Unni Norum til Klar Tale. Hun er seksjonssjef for id-seksjonen i Politidirektoratet (POD). Hun sier også at det avhenger av om å produsenten klarer å få tak i nok råvarer og har kapasitet til å lage passene.

Svært mange har ønsket å reise ut av Norge på ferie i sommer. Det er også mange som reiser på ferie på vinteren. Og hvis du skal på ferie i jula, så kan du ha det travelt med å få bestilt deg time.

– Kan de som har passtimer i oktober og november være trygge på at de får pass i tide til juleferien?

– Det tar nå rundt 6 uker å få laget et pass. Det tar opptil 2 uker for et nasjonalt ID-kort. Dette kan endre seg, vi anbefaler på generell basis å vente med å bestille reise til du har fått passet, sier Norum. Om du skal reise i EU-land eller EØS-land, så er det nok med nasjonalt ID-kort.

– De som har bestilt time i oktober og november kan ikke være garantert å få passet innen juleferien. Men det er stor sannsynlighet for at de kan få nasjonalt ID-kort, sier hun.

Det har vært kjent at Thales har slitt med å skaffe nok råvarer til å lage passene de skal for Norge. Det er sagt at de har manglet både spesialtilpasset plast og papir. Men det er også digitale pass, og de inneholder databrikker.

Dette har det også vært stor mangel på i verden de to siste årene. Da var korona årsaken. Men en stor andel av alle slike brikker blir laget i Taiwan. Og der er det flere som frykter for at det kan bli krig med Kina.

POD sier de forholder seg til de meldingene de får fra Thales. Så langt har de ingen informasjon som tyder på at den konflikten kan få følger for produksjonen av norske pass.

Klar Tale har skrevet mange saker som handler om pass. De kan du finne her.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå