Norge

Vil gi alle bedre mulighet til å si meningen sin

Norge er et godt land å ytre seg i. Men vi må ha større mangfold og toleranse i ytringene. Det mener Ytringsfrihets-kommisjonen.

Hvordan står det til med ytringsfriheten i Norge i 2022? Mandag kom svarer fra Ytringsfrihets-kommisjonen. Da leverte de sin rapport til regjeringen. Statsråd Anette Trettebergstuen tok imot. Hun er minister for kultur og likestilling.

Kjersti Løken Stavrum har ledet jobben med rapporten.

– Vi har svært gode forhold for ytringer i Norge, sa hun. Stavrum fortalte om rapporten. Du kan lese hele her.

I dag skjer svært mye av ytringene på internett. Dermed er det også mye større mulighet for å si sin mening enn før.

Rapporten er på over 300 sider. Den tar for seg ulike tema i 13 kapitler. 22 personer har vært med i gruppa som har vurdert ytringsfriheten.

Flere grupper har for lite rom til å ytre seg. Det gjelder blant annet funksjonshemmede. Kommisjonen vil gi denne gruppa mer rom til å si sin mening. I rapporten viser de til at Norge har en universelt utformet ytringsfrihet. Det skal sikre at alle får muligheten til å komme med meningen sin.

– En offentlighet med høy grad av tilgjengelighet. Og lav terskel for å delta. Det vil tjene alle. På tvers av alder og grupper, står det rapporten.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på pressekonferansen der Ytringsfrihetskommisjonen la fram sin rapport under Arendalsuka 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Trettebergstuen var svært glad for rapporten.

– Denne rapporten blir viktig framover. Vi skal bruke tid på den, lovet hun.

Mange som sier meningen sin, opplever å få mye hets tilbake. Men det har ingen hensikt med straff eller forbud for å bedre dette, mener kommisjonen. Det sier Løken Stavrum.

Isteden må samfunnet hjelpe til med debatten, mener de. Et sterkt sivilsamfunn vil bedre dette. Sammen med rom for ytring som styres etter fornuftige regler. Dessuten at vi har en sunn kultur for å si meningen sin i Norge.

Bildet viser punkter med hovedkonklusjoner for rapporten fra Ytringsfrihets-kommisjonen.

Ytringsfriheten er regulert i Grunnloven. Kommisjonen ønsker å endre loven noe. De vil har med ordene «toleranse» og «mangfold». De skal være en del av begrunnelsen i Grunnlovens paragraf 100. I alt ni lover vil kommisjonen endre. Loven om rasisme skal for eksempel skrives på et enklere språk. Det skal sikre at folk forstår bedre hva rasisme er. Og hva folk kan straffes for.

Kommisjonen vil også lage et eget ytringsråd. De skal jobbe for å sikre at vi kan ytre oss. Blant annet hos de store teknologi-selskapene som Facebook og Google.

Den nye rapporten finnes også i en egen versjon for barn.


---

Fakta: Rapport om ytringsfrihet

  • Mandag kom det en rapport om ytringsfrihet, som Ytringsfrihets-kommisjonen har laget.
  • I rapporten står det at det er ganske gode forhold for å ytre seg i Norge.
  • Men rapporten foreslår 90 tiltak for å gjøre det endret bedre å ytre seg.
  • Blant annet er det viktig å gi funksjonshemmede mer rom til å si sin mening.

---Siste utgave

På forsiden nå