Norge

Vi må ikke bli stumme

Du kan få stemmer mot deg hvis du sier hva du mener. Men vi må ikke la oss skremme. Og støtte dem som tør.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Hva kan vi si, skrive eller rope? Hvor er grensen for ytringsfrihet? I Norge er ytringsfrihet en rettighet i Grunnloven. Men loven er langt fra det som skjer.

Klar Tale intervjuet denne uka fem personer. De forteller forskjellige historier om å ytre seg. Mange er til å bli skremt av.

Kommentarfelt med rasistisk hets. Unge mennesker som blir skremt bort fra å mene noe. Kvinner og minoriteter som ikke orker lenger. Personangrep.

- Vi har en vei å gå. Det er for å sikre at alle kan ytre sine meninger uten å få trusler. Det gjelder spesielt for unge personer, kvinner og minoriteter. Det tvinger mange til stillhet, sier Emma Erlandsen i Unge Høyre.

Å ytre seg er en rettighet. Men folk har et ansvar for det de sier og gjør. Det kan få store følger. Både for folks liv, hvilke stemmer vi hører og dermed demokratiet vårt.

Samtidig viser en ny rapport om at det er gode forhold i Norge for å ytre seg.

Vi kan være en motvekt. Det holder ikke å riste på hodet over stygge ytringer. Vi må svare. Vi må snakke mot de stemmene som roper høyest. Slik kan vi løfte fram folk som ellers ville blitt stumme. Vi trenger også meningen fra de som aldri hever stemmen i samfunnet vårt.
Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå