Norge

Shabana Rehman får pris

Shabana Rehman får pris for ytringsfrihet. Norske Pen gir henne Ossietzkyprisen for 2022,

Norge — Shabana Rehman får pris for det hun har gjort for ytringsfrihet. Hun har brukt både humor, satire og klokskap, skriver Norske PEN. De gir ut Ossietzkyprisen 2022.

– Som skribent, aktivist og kunstner har hun vært en viktig og modig utøver av ytringsfrihet på kreativt og oppsiktsvekkende vis, skriver de.

Rehman begynte å skrive i avisa VG i 1996. Så ble hun standupkomiker tre år senere. Hun skrev også for avisene Dagbladet og Aftenposten.

I 2000 ble Rehman avbildet i Dagbladet. Hun var kroppsmalt med det norske flagget. I 2004 løftet hun mulla Krekar. Det skjedde under et arrangement i Oslo. Det vakte oppsikt. Siden har hun fortsatt å bruke ytringsfriheten sin. Hun var også med i Ytringsfrihets-kommisjonen.

Ossietzkyprisen deles ut hvert år. Den gis til en person eller institusjon. Vinnere er folk som over tid har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. I fjor gikk prisen til frie ytrere fra Afghanistan.

Ytringsfriheten har kostet Shabana Rehman mye. Også Shabana Rehmans familie er blitt angrepet. Årsaken var hvordan hun brukte ytringsfriheten sin.

Rehman er syk med kreft. Hun får behandling for sykdommen i Tyskland. Prisen deles ut 15. november på Litteraturhuset i Oslo.

Siste utgave

På forsiden nå