Norge

Zelenskyj talte på konferansen i Stavanger

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket Norge. Han advarte samtidig mot en atomkrise.

– Russland bruker økonomisk terror for å svekke Europa, sa Zelenskyj. Han talte til energi-konferansen ONS i Stavanger. Han snakket gjennom videolink.

Zelenskyj fortalte om hvordan Russland brenner gass ved den finske grensen. De brenner ti millioner liter gass nær finskegrensen, sa Zelenskyj.

– Det er gass som kunne gått til Tyskland og andre europeiske land. De ønsker denne krisen.

Zelenskyj mener Russland vil det skal være så lite gass som mulig tilgjengelig. Han snakket også om det ukrainske atomkraftverket i Zaporizjzja. Det er okkupert av russiske styrker.

Han kaller det kjernekraft-utpressing. Det er ment å skremme ukrainere, europeere og resten av verden, sa han. Han sa det er viktig å unngå en atomkatastrofe ved kraftverket.

– De fleste eldre nordmenn husker konsekvensene av Tsjernobyl-katastrofen i 1986. De husker hvordan dette påvirket Trondheim og områdene i nord. Dette er et minne om det uakseptable, sa han.

Statsminister Jonas Gahr Støre introduserte Zelenskyj. Støre kunngjorde samtidig at Norge skal gi Ukraina 2 milliarder kroner. Det skal sikre at ukrainerne kan kjøpe gass til vinteren.

– Det norske bidraget er essensielt. Vi vil for alltid være takknemlige for dette, sa Zelenskyj.

Siste utgave

På forsiden nå