Norge

Er du klar for en uke med friluftsliv?

Denne helgen starter Friluftslivets uke. Og allerede den første dagen er det mulig å konkurrere mot andre land i Norden.

Lørdag er det Natt i naturen. Da er det bare å gjøre klart telt, sovepose og liggeunderlag.

– For mange er det blitt en tradisjon å delta på Natt i naturen hvert år, sier Bente Lier. Hun er generalsekretær i organisasjonen Norsk Friluftsliv.

I 2022 er det første gang det skal bli arrangert i hele Norden.

– Da blir jo selvsagt spørsmålet om vi nordmenn klarer å vinne mot svenskene i å overnatte ute, sier Lier.

Derfor er hele Norge invitert til å sove ute lørdag 3. september. Det samme skal folk fra de andre landene i Norden. Det skjer i en felles markering av Nordic Night i Nature.

Det har de siste årene vært opp mot 100.000 personer som har sovet ute i Norge denne natten. Norsk Friluftsliv forventer at mange tar turen ut på lørdag også.

Og det er mange som liker å sove ute i Norge. I 2020 svarte 49 prosent av unge mellom 15 år og 24 år at de hadde sovet ute minst en natt i løpet av sommeren.

Du velger selv hvordan du vil sove. Enten det er i telt, hengekøye eller på balkongen. Kanskje du helst vil sove uten noe som helst over deg, slik at du kan se på stjernene til du sovner.

– Det er et poeng at det skal være lett å være med, forklarer Lier.

Og det er lett å finne et sted du kan sove ute. Det er nemlig lov å sette opp teltet i mye av Norge. For i utmarka gjelder det som kaller allemannsretten.

Du kan lese mer om den her.

Lier minner om at du må lage leiren din minst 150 meter fra hus eller hytter der det bor andre.

Men det er flere ting du bør tenke på hvis du vil sove i telt. Her kan du kan lese både tips om hva som er lurt, men også hva du må unngå. Du må også være forsiktig med å lage varm mat. Det er forbudt å lage bål fram til 15. september.

Og vil du sove i nærheten av noen andre? Da kan du være med på felles-overnattinger. Det blir arrangert av ulike foreninger i hele landet. Alle som vil, får være med der. Du kan se en liste over disse her.

Søndag er det offisiell åpning av Friluftslivets uke. Det skal statsminister Jonas Gahr Støre være med på. Da er det Friluftslivets dag. Det blir arrangert av 24 organisasjoner, med mange ulike aktiviteter.

Totalt skal det være mer enn 1.100 turer og aktiviteter i løpet av uka. Den skal vare fram til 11. september.

Kanskje du også skal ta deg en tur ut?

Bildet er av beina til en person som sitter på bakken og strekker dem ut. Personen er på tur på Hardangervidda, og bakken er dekket av lyng og små steiner. Det er et vann lenger framme. Foto: Solveig Vikene / NTB

---

Friluftslivets uke

  • Hvert år blir det arrangert Friluftslivets uke.
  • Da blir folk invitert med på mange turer og arrangementer i hele Norge.
  • Uka starter med at folk i hele Norge skal sove ute.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå