Norge

Bor du i Norges beste kommune?

Glem Bergen, Oslo og Trondheim. Denne mye mindre kommunen på Vestlandet er best i Norge.

– Vi er strålende fornøyde, sier Tom Henning Slethei til Klar Tale. Han er ordfører i Sola kommune. Den ligger i Rogaland på Vestlandet.

Kommune-NM 2022 er avgjort. Og Sola vinner, ifølge NHO. Oslo og Bærum må finne seg i å være nummer to og tre. En Norges-mester har gjerne mange i jobb. Den har et variert næringsliv. Arbeidere er unge og har den riktige utdannelsen. Mange av jobbene er private.

n

Næringslivets hoved-organisasjon har sjekket Norges 356 kommuner. De har sett på økonomi. De har sjekket hvordan næringslivet vokser lokalt. Arbeid har også noe å si.

Slethei sier at Sola har vunnet før. Men i fjor var det Bærum som vant.

– Vi trives godt i toppen. Så vi er glade for at vi er tilbake, sier han. Ordføreren deler æren med hele næringslivet i Sola. Mange jobber der er knyttet til olje og gass. Oljefeltene ligger like utenfor kysten. Dessuten har de en travel flyplass og det store området Forus, med flere tusen bedrifter.

Pandemien var tøff for Sola. Bedrifter i kommunen blir påvirket at det som skjer i verden. Pandemien påvirket prisen på både olje og gass. Mange hadde jobb, men så kom korona og snudde om på det. På bare få uker.

– Nå er det full fart igjen, sier ordføreren. Sola har nok jobber til alle 28.000 personene som bor der. Hvis alle kunne jobbe.

– Skal dere feire NM-tittelen?

– Vi har ingen spesielle planer, vi bare jobber på videre, sier han.

Mange av kommunene gjør det bedre i Norges-mesterskapet (NM) i år. Det sier NHO. De har kommet seg etter korona-viruset.

Noen kommuner gjør det typisk bedre enn andre. Det kan være større kommuner med en by eller tettsted. Eller kommuner som folk studerer i. Også kommuner med industri og oppdrett gjør det bra.

Flere kommuner kommer dårlig ut i kåringen. De er gjerne i distriktene. Folk som bor der, er eldre. De unge har reist. Slike kommuner finner vi i lengst nord i Norge og i Trøndelag. Det betyr ikke alltid at disse kommunene gjør det dårlig. Men andre kan ha gjort det mye bedre over tid.

Blant fylkene er det Oslo som vinner. Rogaland og Viken er nummer to og tre.

Her er de fem beste kommunene:

1. Sola

2. Oslo

3. Bærum

4. Trondheim

5. Stavanger

Her er de fem dårligst rangerte kommunene:

Lavangen

Fedje

Dyrøy

Hasvik

Kvæfjord

Her kan du se resten av resultatene (ekstern nettside)


---

Fakta: Kommune-NM

  • Næringslivets hoved-organisasjon (NHO) kårer Norges beste kommune 2022. De kaller det kommune-NM.
  • De kårer også det beste fylket.
  • NHO ser blant annet på økonomi, vekst og næringsliv.

---



Siste utgave

På forsiden nå