Norge

Hva skjer i Storbritannia nå?

Hva som skjer etter dronningen Elizabeth dør har vært planlagt lenge. Mye vil skje i dagene framover.

Dronning Elizabeth er død. Hva som skjer etter hennes død har vært planlagt lenge. Planen kalles «Operasjon London Bridge».

Dronningen har hatt god helse mesteparten av hennes 96 år lange liv. Men allerede på 1960-tallet begynte de å jobbe med planen. Den har blitt oppdatert jevnlig gjennom hele regjeringstiden hennes.

Da dronningen døde ble den første i arverekken ny monark. Prins Charles bekreftet dette raskt. Han beholder navnet og blir kong Charles III. Privatsekretæren til dronningen ringte statsminister Liz Truss.

Hun ringte med kodemeldingen «London Bridge is down». Dette startet Operasjon London Bridge. Dagen kalles «D-day».

I timene etter døden hennes ble de viktigste informert. Det gjaldt blant annet de høyest rangert i regjeringen. De 54 statene i Samveldet av nasjoner ble informert.

Etter det fikk offentligheten vite nyheten. De sendte en pressemelding til mediene. En skriftlig beskjed ble hengt på hovedporten til Buckingham Palace. Den britiske kongefamilien la også ut beskjeden på sin nettside.

Målet var å gi samme informasjon til alle på én gang. Det var for at feilinformasjon ikke skulle spre seg.

Folk forventer at medier og det offentlige oppfører seg som ventet i slike situasjoner. Flagg på offentlige bygg ble firt på halv stang. Internett kokte over med delinger av minner og kommentarer. Hos mediene kom «de blå lysene» på i alle studioer i landet.

De blå lysene slås på under nasjonale katastrofer. Alle på jobb skal spille passende musikk og kle seg i sort.

Sikkerheten må også være på plass fremover. Mange kommer til å reise til London. Det er forventet at byen kan bli overfylt.

De kommende ni dagene skal flere ritualer og seremonier gjennomføres. Det kommer en spesiell klokkeringing fra de store kirkene og katedralene i London. Den nye kongen skal reise på en rundtur. Diplomater fra hele verden vil samles i London.

Begravelses-seremonien skal være i Westminster Abbey. Det er en tradisjonell kirke som ligger i London. Etter det skal kisten senkes i kapellets kongelige hvelv. Der ligger levningene av 25 andre kongelige. Blant dem dronningens ektemann, prins Philip. Det meste i landet vil være stengt.

Kong Charles erklæres som ny konge dagen etter morens død. Men han blir ikke kronet før om en stund. Folk skal først få tid til å sørge. Kona til den nye kongen heter Camilla. Hun blir omtalt som «Queen Consort». Det kaller de en dronning som er gift med kongen. Men som ikke regjerer selv.

Det blir en kongelige sørgeperiode. Den varer fram til sju dager etter dronning Elizabeth har blitt begravet.




Siste utgave

På forsiden nå