Norge

Inviterer alle til å gå i regnbuetog lørdag

I juni skjedde det utenkelige og de måtte avlyse pride-paraden. Nå er Oslo Pride klare igjen.

– Det er hektiske dager, kan Rohan Sandemo Fernando bekrefte. På bare 14 dager har Oslo Pride kastet seg rundt. De arrangerer en ny pride-parade. Men de kaller det et regnbuetog i stedet.

Mye skal gjøres. Flere titalls frivillige er i sving. Både toget og en markering etterpå krever god planlegging. Ingen vet hvor mange som kommer.

– Alle kan bli med i regnbuetoget. Alle som støtter en mangfoldig by, sier Fernando i Oslo Pride. Men de skal oppføre seg pent. Rasisme, hat mot homofile og transpersoner er uakseptabelt, sier arrangøren.

Natt til 25. juni skjer det utenkelige. Midt under feiringen av festivalen Pride i Oslo. Før den berømte paraden. Zaniar Matapour skyter og dreper to mennesker. Skytingen skjer ved to utesteder. Flere blir skadd.

Siden blir paraden avlyst. Det er for utrygt. Samtidig går folk i tog likevel. De viser sin støtte til det skeive miljøet.

– Dette ble et veldig fint symbol. Derfor vil vi kalle det et regnbuetog. Ikke en utsatt pride-parade, sier Fernando.

I dag (lørdag) klokka 13.00 starter toget. Oppmøte er fra klokka 11.00 i Kongens gate i Oslo. Toget går blant annet innom Rosenkrantz gate der bakken er malt i alle regnbuens farger. Det ender i Kontraskjæret.

Bildet viser regnbuefarger i Rosenkrantz gate i Oslo.

Pride-paraden er et stort arrangement. Både parade og festival tar ett år å planlegge. Organisasjoner og andre melder seg på paraden. Men slik blir ikke regnbuetoget. Der kan folk bare møte opp og sammen lage en stor, mangfoldig flokk.

Statsminister Jonas Gahr Støre planlegger å være til stede.

– Jeg har tenkt å gå i det toget, sa Støre til avisa VG.

Etter toget blir det en solidaritets-markering. De bygger en scene på Kontraskjæret. Artister og andre er klare til å underholde. Blant andre Henrik Wilhelm Wilhelmsen, Hanna Asefaw og Cham Léon.

Flere skal også tale, ifølge Fernando.

Oslo Pride samarbeider med politiet og kommunen. De skal sørge for at det er trygt å være med i toget og på markeringen. Politiet møter i både uniform og i vanlige klær.

Oslo Pride har fått mange tilbakemeldinger. De aller fleste er positive, sier Fernando. Men han forstår at noen kan kjenne på uro. De som skjedde i juni, preger mange.

– Vi er ikke bekymret for sikkerheten lørdag, sier han.

Fernando tror det er viktig at folk samles igjen etter skytingen.

---

Fakta: Regnbuetog i Oslo

  • Oslo Pride måtte avlyse paraden i juni. Årsaken var skytingen mot to utesteder i Oslo.
  • Lørdag arrangerer de et regnbuetog. Det starter klokka 13.00 i Oslo.
  • Alle som vil, kan bli med for å vise sin støtte.

---Siste utgave

På forsiden nå