Norge

Fra mandag kan 1.800 nye lærere bli tatt ut i streik

Utdanningsforbundet er klare til å ta ut enda flere lærere i streik. Nå ber de om hjelp fra regjeringen for å få slutt på streiken.

Fra mandag kan altså 8.100 medlemmer av forbundet være i streik. Det samme er rundt 100 medlemmer av Skolenes landsforbund og Lektorlaget.

De vil skjerme de yngste barna også denne gangen. Derfor er det ingen ansatte i barnehager eller i førsteklasse som blir tatt ut i streik nå heller, sier Utdanningsforbundet i en pressemelding.

Streiken vil fra mandag få følger i kommunene Askøy, Alver, Øygarden og Hustadvika.

Nå mener Utdanningsforbundet at regjeringen må ta en rolle i streiken. Årsaken er at den øverste ledelsen i kommuneorganisasjonen KS er politikere. Og det er et flertall av politikere fra samme side av politikken som regjeringen.

– KS har avvist våre forslag til løsning. De viser ingen vilje til å få slutt på denne streiken. Vi har kommet med forslag som kan bidra til å gi elevene flere lærere med lærerutdanning. Forslag som kan bidra til at lærerne ikke blir lønnstapere nok en gang. Forslag til å gi lærere med lang utdanning og erfaring et bedre resultat, sier Steffen Handal. Han er leder i Utdanningsforbundet.

Partene har vært i dialog med Mats Ruland som er riksmekler. Men de fant ingen løsning på streiken. Ruland sier til kanalen NRK at han har planer om å snakke med partene igjen i løpet av uka.

Han sier det er en vanskelig situasjon som er vanskelig å løse.

– Men vi gir ikke opp. Det er mulig å løse konflikten, sier Ruland.

Så sent som mandag var det 3.300 medlemmer i streik. De fikk følge av 3.000 til fra. tirsdag denne uka. Dermed kan streiken bli doblet i størrelse på bare en uke.

Det har ført til et økt press for å finne en løsning. Blant annet har Barneombudet sendt et brev om at de er bekymret til Kunnskaps-departementet.

– Partene har et ansvar for å løse konflikten. Den får følger for mange elever, og det er uheldig om dette blir langvarig, sier Ruland.

Handal sier han synes det er svært leit at Riksmekleren har måttet gi opp forsøket på å finne en løsning som begge parter kunne godta. Han mener KS satser på at streiken vil få så store følger at regjeringen nekter den å fortsette. Da blir det tvungen lønnsnemnd.

– Våre forslag til løsning var edruelige, sier Handal. Han mener det ville vært mulig å få gjort som de foreslo uten å bryte rammen som er satt for lønnsoppgjøret.

KS har avvist at de har ikke har kommet lærerne i møte. Tor Arne Gangsø viste sist uke til at de har lagt fram et konkret forslag til løsning. Gangsø er leder for forhandlingene på vegne av KS. Han reagerte også sterkt på anklagen om at KS skulle satse i tvungen lønnsnemnd.

– Det er Utdanningsforbundet som velger å trappe opp streiken, sa han til nyhetsbyrået NTB mandag.

Siste utgave

På forsiden nå