Norge

Slik blir strømstøtten til bedrifter

Regjeringen har presentert flere tiltak som skal hjelpe bedrifter som sliter med å betale strømregningen.

Næringsminister Jan Christian Vestre presenterte planen fredag. Regjeringen har jobbet med næringslivet om planen. Organisasjonene LO, NHO og Virke har vært med.

Strømstøtten kommer til å koste tre milliarder kroner, opplyser Vestre på presse-konferansen. Regjeringen tror rundt 20.000 bedrifter vil bruke ordningen.

Innholdet i pakken:

* De bedriftene som sliter mest skal få strømstøtte direkte. De skal få hjelp fra i høst.

* Staten skal garantere for 90 prosent av lånet til bedrifter. Det skal hjelpe bedrifter som må ta lån fra banker på grunn av høye strømregninger.

* Bedrifter kan ikke ta ut utbytte i 2023 hvis de får støtte. Det betyr at de ikke kan hente ut overskudd. Det kommer til å være kontroller på at pengene brukes slik de skal. Enova skal kontrollere.

* Bedrifter kan søke om tilskudd til å investere i tiltak for å spare strøm. Dette kan for eksempel være solcellepanel. Ordningen kalles energitilskudd.

Ordningen skal administreres av Enova. For å søke må strømmen koste bedriftene en viss sum. Den må ha kostet tre prosent av omsetningen.

Et typisk bakeri bruker over fire prosent i strøm. Mens et museum bruker over seks prosent. De kan da søke.

Regjeringen vil at bedrifter finner ut hvordan de kan spare energi. Bedrifter som gjennomfører tiltak for å spare strøm kan få mer støtte. De kan få opp til 45 prosent av regningen over 70 øre dekket.

Bedrifter som kartlegger hvordan de kan spare energi får dekket 25 prosent. Hele planen til regjeringen ligger på siden deres.

Vestre mener at noe av det viktigste blir å satse på fastpris. Det skal de gjøre fra nyttår.

– Det viktigste grepet er å satse på fastpris. Kraftprodusenter må begynne å konkurrere om fastpris for kundene.

Vestre snakket også om å satse på grønn energi. Han sa at vi skal doble norsk kraftproduksjon. De skal satse på blant annet havvind.

– Mer grønn energiproduksjon i Norge vil kunne dempe prisene.





Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå