Norge

Slik ønsker partiene å løse strømkrisen

Vinteren kommer til å bli tøff og hard for mange, ifølge flere partiledere. Mandag møttes alle til et hastemøte om strømkrisen på Stortinget.

Folk er lei av å betale mye for strøm. Det har de vist med å både demonstrere, men også si hva de mener på internett.

Mandag var Stortinget nødt til å møtes for å diskutere strømmen. Det var et såkalt hastemøte. Der snakket de om ulike forslag for hvordan krisen kan bli løst.

Flere på Stortinget mener at regjeringen ikke gjør nok. Blant dem er Sylvi Listhaug. Hun er leder for Fremskrittspartiet.

Hun mener folk ikke får nok hjelp.

– Ropene om hjelp fra fortvilte bedrifter blir møtt med lommerusk, sier Listhaug.

Hun sier også at regjeringen svikter vanlige folk.

Listhaug sitt forslag er å lage en makspris på 50 øre. Og at staten dekker alt over.

– Både for vanlige folk og for bedrifter, sier hun.

Nå dekker regjeringen alt som går over 70 øre per kilowatt. Men kun 90 prosent av det.

Høyre støtter forslaget til regjeringen. Men de sier også at vi må være forsiktige slik at Ukraina-krigen ikke ødelegger for vanlige folk.

– Det som nå er viktig, er at vi ikke lar krigsøkonomien få gå for hardt utover folk og husholdninger. Det sier Erna Solberg. Hun er tidligere statsminister og leder for Høyre.

Solberg og Høyre ønsker også at regjeringen lager en plan for solcellepanel.

Sosialistisk Venstreparti vil at regjeringen skal gi mer støtte til vanlige folk. De kaller det en støtte for «basisforbruket». Med det så mener de bruken av varmtvann, vaskemaskin og lignende. Altså strøm de fleste er avhengig av å bruke.

De ønsker å dekke opp til 3.000 kilowattimer per måned. Men ikke noe mer utenom det. Normal bruk av strøm er rundt 1.333 kilowatt hver måned. Det er gjennomsnittet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Miljøpartiet De Grønne hadde også mange forslag til Stortinget. Blant dem var rådgivning for energi. De vil at folk skal ha muligheten til å snakke med eksperter på strøm og energi. Slik at folk flest vet hvordan de kan håndtere krisen på best mulig måte.

Bjørnar Moxnes er partileder for Rødt. De har vært veldig kritiske til regjeringen. De mener heller ikke at de gjør nok. Partiet vil også ha makspris på strøm, 35 øre per kilowatt. Noe som også EU snakket om på et møte for en uke siden.

Rødt ønsker også at folk skal få dekt et månedlig forbruk inntil 3.500 kilowatt. Og hvis prisen er på over 35 øre, skal folk få dekt 100 prosent av regningen.

Under møte på Stortinget sa Moxnes at mange fortsatt sliter. Selv om de får hjelp med store deler av regningen på strøm.

Venstre er et parti hvor mange av forslagene handler om langsiktighet. De foreslår blant annet mer bruk av solceller. De vil at alle offentlige næringsbygg skal ha et krav om solcellepanel innen 2026. De ønsker også et krav om solceller på alle boligbygg innen 2029.

– Det kommer til å bli en hard vinter både her hjemme og i Europa. Det sier Guri Melby. Hun er leder for Venstre.

Hun håper regjeringen raskt kan finne fram til ordninger som hjelper dem som trenger det mest. De mener at regjeringen har vært litt treg når det gjelder ordninger for strøm.

Kristelig Folkeparti vil gi mer støtte til de som jobber frivillig. De mener det er en glemt gruppe i strømkrisen.

---

Kort om saken

  • Stortinget har diskutert ulike måter å håndtere strømkrisen på.
  • Mange partier mener regjeringen ikke har gjort nok.
  • Det er ikke blitt bestemt hva som skal bli gjort enda, men det har kommet forslag.

---


Siste utgave

På forsiden nå