Norge

Her skal folk kunne leve og bo

Det skal bygges nytt på øya Jan Mayen. Der skal folk både jobbe og bo. Snø, jordskjelv og en vulkan kan gjøre jobben ekstra spesiell.

Jan Mayen er en arktisk øy. Den er 377 kvadratkilometer og har vært en del av Norge siden 1930.

Til høsten skal Forsvarsbygg samle bedrifter der ute. De skal da planlegge en ny hovedbygning på øya. Det bor og jobber 19 mennesker der. Meteorologisk institutt og Forsvaret er noen av dem som er der.

– Vi er stolte over å ha ansvaret med å gjennomføre et viktig prosjekt for Norge. Det sier Randi-Grethe Pedersen. Hun er prosjektleder for Forsvarsbygg.

Hun sier at prosjektet vil gi de som jobber der nye og bedre lokaler. Hun sier også at bygningsmassen til samfunnet på Jan Mayen skal fornyes helt.

– Den gamle bygget skal rives, sier hun.

– Det er mye asbest og annet avfall som er skadelig. Og alt avfall skal sorteres og fraktes til fastlandet, sier Pedersen.

Det nye bygget er planlagt å bli over 3.600 kvadratmeter. Og det skal ha alle funksjoner folkene på øya trenger for å leve, bo og gjøre jobben sin.

– Alt må dessuten være under samme tak. Slik at de som jobber der og bor det kan være helt selvforsynt uansett vind, snø, eller ja, jordskjelv, sier Pedersen.

Bygget er nesten grav ned med snø på vinteren. Og vinden fra havet og fjellet er både kald og sterk.

– Blant annet skal bygget ha kjøkken, kontorer, verksted, avdeling for elektronikk, trening, fritidsrom, brannstasjon og sykestue. Med andre ord: Alt de trenger for å overleve og løse sitt oppdrag under svært krevende forhold, sier Pedersen.

Det er blitt målt jordskjelv på en styrke på 6,8 på øya. Norges eneste aktive og verdens nordligste vulkan, Beerenberg, er der. Den hadde utbrudd sist i 1985.

– Vi må derfor være forberedt på en lang rekke scenarioer når vi planlegger dette, sier Pedersen.

Øya er et naturreservat og ekstra mat må flys inn eller fraktes med båt.

---

Kort om saken

  • Øye Jan Mayen skal få et nytt hovedbygg.
  • Der skal folk kunne bo og leve som normalt.
  • De må ta hensyn til dårlig vær, kulde, vind, jordskjelv og vulkanutbrudd.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå