Norge

Nå øker hun renta enda mer

Du må betale mer for huslånet. Norges Bank setter styrings-renta opp med 0,5 prosent-poeng.

Styrings-renta blir nå 2,25 prosent. 0,5 prosent-poeng mer enn før. Det sier Norges Bank torsdag. En økt styrings-rente gjør som regel at bankene også øker sine renter. Vi må betale mer for huslånet. Og i november vil Norges Bank sette renta opp enda mer.

Årsaken er at alt blir dyrere raskt. Banken vil ta kontroll over denne pris-veksten. Men de ser at økonomien «kjøler seg ned». Høyere rente virker.

– Vi setter opp renten for å dempe pris-veksten, sier sentralbank-sjef Ida Wolden Bache.

Mange vil nå ha mindre penger å bruke. Mat, strøm, drivstoff og annet blir dyrere. Så blir lånet dyrere i tillegg. Banken sier det er lurt å sette renta opp raskt nå. De vil unngå at pris-veksten blir værende på et høyt nivå. Det vil igjen gjøre at de må sette renta opp enda mer senere.

Du kan også spare på noe. Mer utgifter til rente gjør at du du betaler mindre i skatt. Sjekk skatte-kortet ditt nøye. Det er rådet fra Skatteetaten.

Organisasjonen Huseierne er for dem som eier hus. De mener Norges Bank må vente med å øke renta mer. Folk må betale mange tusen kroner ekstra i året i rente. Et lån på 2 millioner kroner blir nesten 8.000 kroner dyrere i året. Det er bare med den siste økningen i renta, ifølge organisasjonen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå