Norge

Den norske filmen er kandidat til Oscar

Filmen «Krigsseileren» er Norges kandidat til Oscar-utdelingen i mars neste år.

Oscar er en filmpris som blir delt ut hvert år. Den norske filmen «Krigsseileren» er nominert. Gunnar Vikenes er regissør. Oscar-komiteen har sagt at filmen tar for seg et historisk og aktuelt tema.

– «Krigsseileren» er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker som historien forsøker å glemme, sa Kjersti Mo da hun presenterte Oscar-kandidatene. Hun er direktør for Filminstituttet.

Skuespillerne Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen spiller i filmen.

Produsent Maria Ekerhovd sier det er et stort engasjement rundt filmen.

– Folk blir veldig berørt av den. Den oppleves som relevant og viktig, sier Ekerhovd.

Hun trekker fram at filmen handler om sivile i krig.

– Det er en tematikk som er relevant over hele verden, dessverre. Historien er ikke fortalt før. Den er også relevant i USA og Canada. Det opplevde vi da vi viste den på filmfestivalen i Toronto, sier Ekerhovd.

Regissøren Gunnar Vikene håper nominasjonen kan bidra til at enda flere får sett filmen.

– Det har alltid vært viktig for oss. Dette er en del av vår historie vi ikke skal glemme. Det virker som filmen også treffer de som ikke har noe forhåndskunnskap om dette, sier Vikene.

I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske». Den havnet i nominasjonslista i kategorien Beste internasjonale film. Men den vant ikke.

Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember. Da blir 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen. Den foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå