Norge

Høstferien vil by på både sol, regn og kuling

Store deler av landet tar høstferie i neste uke. Og det blir stor forskjell på hva slags vær folk kan forvente.

Torsdag kan de fleste i landet se fram til både sol og gode, varme temperaturer.

– Da blir det en fin dag i hele Norge. Det kan bli opp mot 16 grader varmt i hele Sør-Norge. Og det ser ut som det blir 9 til 14 grader i Nord-Norge. Ellers blir det mye sol og fint høstvær, sier Unni Nilssen til nyhetsbyrået NTB. Hun er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Men fra fredag blir det litt mer variert. Og det er særlig folk som er langs kysten av Vestlandet som kan vente seg mest røft vær.

– Da blir det mer vind og regn på Vestlandet. Det er sagt kuling at det kan bli kuling. Vinden blir nok sterkest fra fredag kveld, sier hun. Ved kuling blåser det minst 10,8 meter i sekundet. Det blir regnet som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Nilssen sier at folk i Nord-Norge kan vente pent vær. Men de må være forberedt på litt lave temperaturer.

– Det blir oppholdsvær med en del sol. Ganske fint høstvær. Men gjennom helgen blir det gradvis kaldere. Særlig i Troms og Finnmark. Natt til fredag er det ventet at det kan bli nattefrost, sier Nilssen.

Hun anslår at det i Tromsø kan bli fra tre grader varmt og sju grader på dagen gjennom helga. Til natta kan det blir fire grader varmt, men det kan også bli null grader.

Det blir trolig lignende vær uka som følger.

– Det ser ut til å bli vind som blåser vekk fra land. Da kan det bli oppholdsvær i hvert fall fram til 6. oktober sier Nilssen. Men siden det er stund fram dit, så er det en viss usikkerhet når hun sier det.

På Vestlandet blir været gjennom neste uke variert. Hvis meterologen treffer med sitt varsel.

Fredag kan folk altså vente kuling. Kulingen vil bli mildere natt til lørdag, og den blir kortvarig. Men senere i uka kan det bli kuling igjen.

– Det kan bli mer vind neste uke. Det kan skje i forbindelse med nedbør onsdag, torsdag og fredag neste uke. Og i perioder kan det bli i hvert fall kuling, sier hun.

Mandag og tirsdag blir det trolig mindre både vind og regn.

For Sør-Norge sin del vil det også bli regn i perioder de neste dagene.

– I det meste av Sør-Norge blir det nedbør i løpet av helga. Det er ventet å passere før eller senere. Men det ser ikke ut som det blir de største mengdene. Skyene med nedbør er ventet å passere ganske kjapt, sier hun.

Det er ventet at været vil bli vekslende der også. Men det er ingen tegn på at det blir noe ekstremt vær.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå