Norge

Vil kreve mer skatt på overskudd fra norsk natur

Bedrifter som tjener mye penger på å bruke norsk natur må betale mer i skatt. Enten de driver med fisk eller strømproduksjon. Det sier regjeringen.

Planen er at dette skal sikre staten 33 milliarder kroner ekstra hvert år, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Fellesskapet trenger større inntekter i årene som kommer. Det må til for at vi sammen skal kunne verne om god velferd til alle, sier han.

Støre mener at det er behov for at de som har mest, må bidra mer til samfunnet. Særlig etter at det er blitt større forskjeller mellom fattig og rik de siste årene.

– En viktig del av dette blir å sikre at verdiene som kommer fra naturressursene våre, må bli fordelt mer rettferdig enn i dag, sier han.

De som driver med oppdrett av fisk, bruker en del av felles naturressurser som hav og fjord. De som driver med vannkraft bruker ofte elver og fosser, mens de som driver med vindkraft bygger det i felles naturområder. Når de tjener mye penger på dette, må de nå betale mer enn før. De som driver med vindkraft og oppdrett har hatt fritak fra dette før.

Det er også kjent fra før at regjeringen har vært nødt til å prioritere strengt i statsbudsjettet for 2023. Det skal bli presentert neste uke. Flere store planer er utsatt som følge av at alt av varer og tjenester koster mer. Og alt kan koste enda mer om staten bruker enda mer penger, uten at det blir hentet inn fra noen andre.

Ifølge regjeringen er det flere titalls millioner som mangler for å dekke kostnadene, uten at penger fra norsk olje og gass skal bli brukt. Penger fra de to næringene kan føre til dyrere varer og tjenester.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det er to måter staten kan sørge for at det er nok penger til å dekke kostnadene.

– Det ene er å spare mye penger på velferd som pensjon, helse, politi og eldreomsorg. Det andre er å kreve inn mer skatt, sier han. Å spare så mye penger som vi må nå vil gjøre Norge til et annet samfunn enn det vi ønsker oss, forklarer Vedum.

Du kan se pressekonferansen her:
Siste utgave

På forsiden nå