Norge

Gentjana fra Albania fikk drømmejobben i Norge

Gentjana Hykaj flyttet til Norge i 2020. Siden da har hun født to barn barn, lært seg norsk og fått drømmejobben.

Gentjana Hykaj sitter på kontoret sitt i Nordocks lokaler. Hun møter Klar Tale med et stort smil og en knall rosa blazer. Nordocks holder til på Fokserød i Sandefjord kommune. Her jobber Hykaj som prosjektleder innen salg.

– Jeg jobber med akkurat det samme her som jeg gjorde i Albania, sier Hykaj.

Hun snakker raskt og tydelig. Selv om det ikke er lenge siden hun kom til landet. Hykaj kom til Norge i 2020. Nå jobber hun med å selge brygger hos Nordocks.

Globale sfj

– Å lære meg norsk var det første målet jeg satte meg i Norge.

Fra hun kom til Norge har hun født to barn her. Etter en stund i foreldrepermisjon, var det andre målet å få seg jobb. Da tok hun kontakt med Globale Sandefjord. Globale Sandefjord jobber for å få folk med innvandrer-bakgrunn ut i jobb.

– Vi lagde en video-CV med Hykaj. Etter det tenkte jeg med en gang på Nordocks, sier Faten Lubani. Hun er prosjektleder for Globale Sandefjord.

Prosjektet samarbeider med Sandefjord kommune og etaten Nav. I tillegg til Sandefjord Næringsforening, næringslivet og frivilligheten. Nordocks er en av bedriftene som er ambassadør for Globale Sandefjord.

Hykaj forteller at etter det gikk alt fort. Hun kom på intervju hos Premakumar Thambirajah. Han er daglig leder i Nordocks. Noen uker senere var hun i jobb.

– Jeg begynte med å jobbe noen dager i uka siden jeg hadde et lite barn. Nå er jeg i full jobb, sier Hykaj.

Thambirajah forteller at han er veldig fornøyd med ansettelsen. Hykaj har relevant utdanning og lang erfaring, forteller han.

– Vi har folk fra flere forskjellige land på arbeidsplassen. Det er berikende å jobbe med folk fra flere kulturer, sier Thambirajah.

Bildet viser Gentjana Hykaj fra Albania (til høyre). Hun fikk jobben hun drømte om. Hun jobber hos Premakumar Thambirajah (midten) i selskapet Nordocs. Hun fikk blant annet hjelp av Faten Lubani (til venstre) i Globale Sandefjord.

Lubani forteller at de har fått 680 mennesker ut i arbeid. Globale Sandefjord har samarbeidet med Nav Sandefjord om dette. Målet er 1.000 i løpet av tre år. De begynte prosjektet i 2020. Hykaj er et godt eksempel på noen med høyere utdanning som har fått relevant jobb, sier Lubani.

– Mange folk med innvandrer-bakgrunn havner i jobber hvor de ikke får brukt kompetansen sin.

73.000 innvandrere med høyere utdanning jobbet i yrker med lavere krav til utdanning i 2021. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette jobber Globale Sandefjord for å gjøre noe med. Samtidig hjelper de folk med all slags utdanning og erfaring.

– Dette skal ikke være noe dugnad. Vi vil at bedriftene virkelig skal ønske folkene de ansetter.

Lubani sier at bedrifter jobber etter FNs bærekraftsmål. Flere av dem handler om mangfold. Det er viktig at arbeidsplasser speiler samfunnet vårt, sier Lubani. Mange bedrifter jobber allerede med inkludering og mangfold. Men Globale Sandefjord kan også hjelpe.

For Hykaj har arbeidsplassen vært et viktig sted. For å lære seg norsk bedre. Og for å føle seg mer integrert i samfunnet.

– Jeg har to barn som skal vokse opp i Norge, så det er viktig for meg, sier Hykaj.

Lubani forteller at det er viktig for folk å føle at de bidrar til samfunnet. Her spiller arbeidsplassen en stor rolle. Thambirajah mener fornøyde ansatte og et godt arbeidsmiljø er viktig. Vi tilbringer jo så mange timer på jobben hver dag, sier han.

– Jeg er utrolig fornøyd med jobben jeg har fått. Jeg er veldig takknemlig, sier Hykaj.

---

Jobb i Norge

  • Albanske Gentjana Hykaj fikk jobb i Norge.
  • Hun fikk hjelp av samarbeidet Globale Sandefjord.
  • Hykaj sier jobben er viktig for å lære norsk og bli integrert.

---


Siste utgave

På forsiden nå