Norge

Dette mener den russiske fiskeren om krigen

En russisk fisker lurer på hvorfor Norge bryr seg så mye om Ukraina. Han mener Norge og Russland burde være gode naboer.

Flere russere har bosatt seg i Kirkenes. Det er helt nord i Norge. 20 kilometer unna Kirkenes ligger Storskog. Der ligger grensa til Russland.

Nyhetsbyrået NTB møtte en russisk fisker i Kirkenes. Han vil ikke si hva han heter eller bli tatt bilde av. Han er fra Murmansk og er ofte i Kirkenes.

Han mener Norge og Russland burde være gode naboer og venner. Nordmenn burde ligge unna russernes konflikt med Ukraina, mener han.

– Det har aldri vært problemer mellom Russland og Skandinavia. Vesten plager alle, også dere, sier fiskeren.

Fiskeren mener krigen i Ukraina startet fordi ukrainerne ble ekstreme. Russland måtte beskytte sitt eget folk, sier han.

– Det er vårt moderland. Vi må beskytte det uansett hva. Det betyr ingenting om det er mot Ukraina eller Tyskland eller noen andre.

Fiskeren mener folk regner Vladimir Putin som den store ondskapen i verden her i Vesten. Selv mener han det er USA. USA presser Norge, sier fiskeren.

– Vi var på en måte venner. Jeg vet ikke hvorfor vi plutselig ble fiender. De sa at vi måtte bli fiender, sier fiskeren.

Han synes Norge og nordmenn burde bry seg om nabolandet Russland. Mer enn om Ukraina, som ligger langt unna.

– Hvert land må få gjøre som de vil, sier fiskeren.

Han spør hvorfor Norge diskuterer å stenge grensen. Og hvorfor flere vil ha forbud mot russiske fiskebåter. Eksperter har sagt at fiskebåtene kan frakte varer til Russland. Slik som våpen og sanksjonerte varer. De kan også brukes til spionasje.

Fiskeren sier selv at han har en bror som er i Ukraina. Han frykter ikke å bli sendt dit selv en gang.

– Jeg vil ikke skade fremmede. Men det er vårt hjemland å forsvare, sier fiskeren.

NTB har snakket med flere russere i Kirkenes. Mange har de samme meningen som fiskeren. Noen peker på USA og Vestens kriger. Andre forteller at de forakter Putin og krigen. Noen sier at de ikke ser en framtid i Russland og har fluktet.

Den siste uka har rundt 2.000 krysset grensa på Storskog. Det samme skjer i andre europeiske land. Det skjer etter Putins mobilisering av hæren. Flere sier åpent at de flykter for å slippe unna krigen.







Siste utgave

På forsiden nå