Norge

Politiet forklarer hvorfor de tok minnekort med bilder

Politiet pågrep flere under en demonstrasjon mot Iran. De tok også et minnekort. Politiet kan ha bruk for det som bevis, sier de.

Politiet får kritikk. De tok et minnekort etter demonstrasjonen ved Irans ambassade sist torsdag. Hazhir Shariati sier til Klar Tale at politiet tok bildene hans. Noe advokaten hans også bekrefter.

Norsk redaktørforening kaller beslaget problematisk. Det stopper Shariati i å dokumentere det som skjer. De krever at politiet gir tilbake minnekortet.

Klar Tale har stilt politiet flere spørsmål. Politiadvokat Tone-Anne Stene svarer på noe i en epost, og viser til andre for svar på resten.

– Politiet tok beslag i et minnekort, skriver hun. En person på stedet eide det. Minnekortet kan inneholde noe politiet trenger i saken. De pågrep flere personer som følge av bråket som oppsto.

– Politiet er kun interessert i det som har relevans for saken, sier hun.

Politiet viser til straffeprosess-loven, slik som Shariatis advokat også fikk opplyst da hun spurte.

– Personen har status som vitne i saken, sier politiadvokaten.

Politiet var i kontakt med vitnet. Det var i forbindelse med hendelsen og da beslaget ble tatt. De fikk ikke opplysninger om at han var der som journalist eller presse-fotograf.

– Det er først ved denne henvendelsen at politiet får opplysninger om dette.

Hazhir Shariati sier til Klar Tale at han publiserer bilder på Facebook og Instagram.

Politiet sier de vil ha dialog med personen. Slik at de tar i vare nødvendige hensyn.

– Politiet vil i den forbindelse også vurdere hvorvidt beslaget skal opprettholdes eller ikke.

– Hendelsen var uoversiktlig for politiet på stedet. Og bilder eller video fra hendelsen vil derfor kunne ha stor betydning for den videre etterforskningen, sier Stene.

Klar Tale spurte også om dette: Shariati sier han ble tatt med sammen med alle de andre demonstrantene. Ville politiet opptrådt på samme måte om han var en etnisk norsk mann som tok bilder av demonstrasjonen?

Politiet svarer:

– Hva gjelder deres spørsmål om etnisitet, har dette selvfølgelig ikke betydning for politiets vurdering. Beslaget ble gjort i det politiet antok at det var materiale som kunne ha verdi som bevis i saken.

---

Fakta: Demonstrasjoner mot Iran

  • Mange raser mot Irans regime. Årsaken er både et angrep og dødsfallet til en ung kvinne.
  • Sist torsdag ble de amper stemning ved Irans ambassade i Oslo.
  • Politiet pågrep flere personer. Amatør-fotograf Hazhir Shariati var til stede for å ta bilder. Han sier politiet tok minnekortet hans på stasjonen.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå