Norge

Slik er det å være russisk journalist i Norge

I Kirkenes jobber det to journalister fra Russland. De vil få ut informasjon til folk som fortsatt er på russisk side av grensa.

De to jobber for en eksil-redaksjon i avisa Barents Observer. Det er en nettavis på norsk og russisk. Avisa skriver om det som skjer i områdene i nord. Og den satser like mye på både russiske og norske lesere. Men siden 2019 har nettavisa vært blokkert i Russland.

Denis Zagore og Georgij Tsjentemirov er blitt hentet til Kirkenes. De jobber nå for avisa i Kirkenes. De følte seg utrygge i Russland fordi de jobber som journalister, men også fordi flere russere må kjempe i krigen.

– Du havner i fengsel hvis du sier sannheten i Russland, sier Zagore. Han er fra fylket Murmansk. Zagore kom til Norge med familien kort tid før president Vladimir Putin sa at flere må bidra i hæren.

Tsjentemirov er fra fylket Karelin. Han hadde en dramatisk reise til Norge. Tsjentemirov hadde visum, men familien manglet. Det tar til vanlig flere uker å få ordnet det.

Men nå tok det bare to dager. Årsaken var at han reiste til Finland. Og de forsto at han var i en usikker situasjon.

Tsjentemirov sier at han kunne skrive stort sett det han ville fram til 24. februar. Men det ble strenge regler da krigen startet. Han protesterte mot reglene, som leder for journalistlaget i Karelin. Da ble Tsjentemirov utsatt for press.

– De sier i Russland at når mappen din hos sikkerhetspolitiet (FSB) blir større, da må du dra, sier han.

Det ble skrevet en artikkel om at han var kritisk til myndighetene. Den ble delt på en side som er støtter myndighetene, og der sto det også at han hadde kontakt med fienden. Det var også informasjon der som førte til at han begynte å tro at FSB fulgte med på ham.

– Det var umulig å jobbe i Russland. Du kan kanskje jobbe som motstandsmann hvis du er en slags helt uten barn og familie. Men jeg er ikke klar til å gå i fengsel. Jeg ser ingen nytte av å gjøre det, selv om jeg hadde vært modig. Jeg ville ha vært en av flere millioner russiske fanger. Ingenting hadde blitt endret av det, sier Tsjentemirov.

Han måtte derfor reise fort. Han pakket bagen med pass og det nødvendige. Den gjemte han hos en venn. Da familien fikk visum, reiste de med en gang.

Tsjentemirov sier det var en stor lettelse da finske grensevakter slapp ham inn etter en grundig sjekk.

– De sa at de kjente til situasjonen min. Og at jeg var i sikkerhet nå, sier han.

Zagore sier at han føler seg mye roligere nå som han kan jobbe fra Kirkenes.

– Vi er mye roligere. Det er veldig gjestmilde her. Man kan lese i russiske aviser at nordmenn er fienden. Det står at hvis du drar hit, så blir du angrepet og kan dø. Men det er veldig hyggelig. Mange smil, sier han.

Tsjentemirov sier at situasjonen er helt endret. Kona hans er lege. Hun fryktet også at hun kunne blitt sendt til krigen. Nå er de trygge, men synes det er rart å sitte i Kirkenes og tenke på de som er hjemme i Russland. Og de er redde for hva som kan skje i framtiden.

– Jeg er redd for atomkrig. Det tror jeg alle andre er også, sier han. Og Tsjentemirov mener det er umulig å avvise at det kan skje. Særlig etter at Putin har vist hva han er villig til å gjøre.

Zagore tenker på familie, venner og kolleger som fortsatt lever i Russland.

– Mange er stresset. Jeg tror mange i Russland vil slite psykisk. Det er mange som er deprimerte. Mange av mine venner kan bli sendt i krigen. Nå sitter de bare og venter på hva som vil skje. Du kan ikke gjøre noe i Russland nå. Det kan hende folk drar og gjemmer seg i skogen, sier han.

De sier at motivasjonen deres er å nå ut med informasjon til folk i hjemlandet.

– Herfra føles det som å sitte på et fjell og se ned på at huset ditt brenner, sier han.

Mange av vennene har delt dramatiske historier med de to. Om en desperat flukt fra Russland. Det er vanskelig å si hvordan det går, sier Zagore. Han har det bra og er trygg, men vet om mange som ikke er like heldige.

– Nå kan vi skrive og snakke. Det er veldig viktig nå. Vi kan så klart ikke stanse Putin alene, men vi kan snakke med folk og få fram informasjon. Blant annet om situasjonen her i Norge og verden, sier Zagore.

– Det er viktig at de som er igjen, vet at de ikke er alene, sier Tsjentemirov.

Samtidig er Barents Observer ekstra på vakt nå. For FSB er også til stede i Norge. De er ikke glade for at uavhengige russiske journalister jobber herfra.

Zagore er redd for framtiden til datteren. Hun er i byen St. Petersburg. Tsjentemirov frykter at hans jobb kan få konsekvenser for foreldrene. Men han sier at han håper regimet ikke vil røre hans eldre mor. Han har bedt faren om å være ekstra forsiktig. For han kan finne på å protestere.

– Jeg håper de har større problemer enn oss. Men jeg er lei av å være redd, som jeg var i Russland. Jeg vil ikke det mer. Jeg hatet det, sier Tsjentemirov.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå