Norge

Dette bruker staten mest penger på

Regjeringen har lagt fram statsbudsjettet. Mye av pengene skal bli brukt på forsvar og strøm.

Torsdag la de som styrer Norge fram statsbudsjettet for det neste året. Budsjettet skal vise folk hva regjeringen ønsker å bruke penger på.

Staten bruker totalt 1.747,8 milliarder kroner på budsjettet. Det er 10,5 prosent mer enn for ett år siden. Alle disse pengene er fordelt på ulike poster. Av disse er også 316,8 milliarder penger fra oljefondet.

Resten av pengene kommer fra skatter, avgifter og moms. Mens en del også kommer av salg av varer og tjenester.

Som følge av Ukraina-krigen har regjeringen gitt mer penger til Forsvaret. De vil sikre at Norge kan forsvare seg selv framover. Derfor får de også mer penger enn tidligere.

Forsvaret kan nesten få 76 milliarder kroner. Det er 6,8 milliarder mer enn det som var satt av fra forrige budsjett.

Samferdsel er også en post som får mye penger. 82,2 milliarder skal gå til dette. Pengene skal brukes til å lage veier, bygging av jernbane og annet. Enkelte er misfornøyd med dette. Det er gitt mindre penger enn noen håpte. Og det fører til at enkelte prosjekt ikke kan bli startet på.

Flere flyktninger fører til at kommunene må betale mer. Regjeringen vil gi 2,6 milliarder kroner til kommunene, slik at de kan håndtere strømmen med flyktninger. Det er 1,2 milliarder kroner mer enn fra forrige forslag.

Mye penger blir også brukt på støtte til strøm. Her har regjeringen satt av 44,7 milliarder kroner. Disse pengene skal hjelpe folk med å betale strømregningene sine det neste året.

Norge planlegger også å fortsette å gi penger til bistand. De vil gi 43,8 milliarder kroner til dette. Det er 2,5 milliarder mer enn sist budsjett. Men ifølge vanlige prisøkninger vil det være lavere enn før.

– Dette kuttet er brutalt. Det sier Kjell Ingolf Ropstad. Han er en del av Kristelig Folkeparti. Han mener det mangler 14,3 milliarder for å nå målene.

Ordningen for fastlege får også en del penger. Regjeringen har satt av 690 millioner kroner til dette.

Regjeringen foreslår også å bruke 1,9 milliarder kroner på korona-vaksiner. Sykehus får også 2,7 milliarder kroner mer.

Kultur og likestilling skal også få en stor bit av kaken. Regjeringen foreslår å gi 23,3 milliarder kroner til dette. Det er 1,4 milliarder mer enn for ett år siden, ifølge regjeringen.

Barnevernet får mindre penger enn det de fikk ved forrige budsjett. De får 8,4 milliarder kroner, som er 180 millioner mindre enn for ett år siden.

Sissel Aarak mener dette er dumt. Hun er general-sekretær for SOS-Barnebyer.

– Dette budsjettet er ikke i nærheten av å løse de grunnleggende utfordringene barnevernet har, sier hun.

Regjeringen foreslår å la folk som tjener under 750.000 kroner i året å betale mindre skatt. Til sammen tror regjeringen at dette vil koste Norge 4,5 milliarder hvert år.

Sveinung Rotevatn mener regjeringen ikke satser nok på klima.

– I en tid hvor alt blir dyrere, velger regjeringen å gjøre det enda dyrere å velge klimavennlig, sier Rotevatn.

Han sier de bruker mye penger på å gjøre fossilt drivstoff billigere.

– Samtidig som strømprisen er høy. Da vil verken folk eller næringsliv velge klimavennlig, sier han.

Folketrygden er en av de største postene. Der er det satt av 580 milliarder kroner. Det er 40 milliarder mer enn sist budsjett.

---

Kort om saken

  • Statsbudsjettet ble presentert torsdag.
  • 1.747,8 milliarder kroner blir brukt for å dekke opp budsjettet.
  • Av disse er 316,8 milliarder tatt fra oljefondet.

---



Siste utgave

På forsiden nå