Norge

Vedum mener det har vært et vanskelig budsjett å få ferdig

Norge skal bruke 18,3 milliarder kroner mindre av oljepengene i neste år. Men det har vært vanskeligere å spare enn å bruke, mener finansministeren.

Torsdag klokka 10 skal finansminister Trygve Slagsvold Vedum presentere neste års statsbudsjett. Men klokka 8 ble noen av de viktigste tallene delt.

Blant annet at regjeringen vil bruke 316,8 milliarder kroner fra det som blir kalt oljefondet. Dette blir ofte kalt oljepenger. Neste år vil regjeringen bruke 18,3 milliarder mindre enn de brukte i 2022.

Oljefondet heter egentlig Statens pensjonsfond utland (SPU). Der blir pengene Norge tjener på olje og gass spart opp. Og hvert år blir noe av det brukt i statsbudsjettet.

– Poenget med politikk er jo å løse problemene til folk. Så selvfølgelig er det litt vanskeligere å spare penger enn å bruke mer, sa han i programmet Politisk kvarter på kanalen NRK.

Regjeringen kunne ha brukt mer oljepenger enn i fjor. Det hadde vært lett, mener Vedum. Men da hadde det bare gjort at problemene i norsk økonomi hadde blitt verre, ifølge ham.

– Hvis vi gjør det, så blir det lettere for meg og for Stortinget. Men det blir vanskeligere for bedriften, for den lille familien og for Norge som fellesskap. Derfor må vi klare å bruke mindre oljepenger, sa Vedum.

De siste 20 årene har Norge brukt mer og mer penger hvert eneste år. Og det har skjedd uten at prisene har endret seg så mye som i år, sa han.

– Så det har vært mye mer krevende og vanskeligere å få sammen budsjettet i år. Det har vært en mer krevende jobb. Vi må spare eller tjene inn titalls milliarder før vi kan komme med en eneste satsing, sa Vedum.

Siste utgave

På forsiden nå