Norge

Derfor er det kaos i Bergen

Bystyret har ikke lenger tillit til Roger Valhammer. Han leder byrådet.

Hvem skal styre Bergen, Norges nest største by? Lite tyder på at det er byrådet og leder Roger Valhammer. Han er fra Arbeiderpartiet (Ap).

Det er politisk kaos i Bergen. Bystyret er som et slags storting. Et flertall der har ikke lenger tillit til lederen i byrådet, som er byens regjering.

Og byens regjering trenger den tilliten. Akkurat som regjeringen trenger tillit i Stortinget. Mistillit mot Valhammer gjør at hele bystyret må slutte.

Fredag kveld skal Valhammer snakke til pressen. Presse-konferansen starter klokka 19.

Partiene hadde mye møter fredag. Trolig slutter byrådet allerede nå, skriver nyhetsbyrået NTB.

Forslaget om mistillit kan først komme på neste møte i bystyret. Det er 26. oktober. Men det er flertall for mistillit.

Hvorfor er det krise?

Den handler om barnevernet i byen. Alette Hilton Knudsen er sjef for barnevernet i Bergen. Hun har sagt at hun slutter.

Statsforvalteren i Vestland fant alvorlige mangler. Det gjaldt barnevernets oppfølging av en gutt på sju år. Han ble funnet hardt skadd. Han var bundet fast i en seng.

Byrådsleder Valhammer lovet at byrådet skulle gjøre alt de kunne. Flere barn skal slippe å bli sviktet av barnevernet. Det skrev Bergensavisen.

– Jeg beklager på det dypeste. Dere skulle blitt hjulpet lenge før, sa han.

Fremskrittspartiet (Frp) er lite begeistret. De misliker måten byrådet håndterte saken på. Barnevernet trengte en sterk politisk ledelse. De fikk det motsatte, hevder partiet. Frp kritiserer blant annet at byrådet ofte skiftet ut fag-byråder.

Også Høyre er misfornøyde. Bergen kommune har ikke klart å beskytte sårbare barn, mener de. Derfor har de ikke tillit til lederen i byrådet.

– Bergen kommune har sviktet, sier de.


Siste utgave

På forsiden nå