Norge

Derfor har strøm vært billig de siste dagene

Strømmen har vært billig over flere dager. Men nå endrer det seg. Ekspert forteller deg hvorfor.

Strøm har vært et hett tema det siste året. Lite regn, lite vind og høye priser på gass er noen av årsakene. Folk som kommer fra Sør-Norge har måttet betale mye for strøm hver måned.

De har betalt så mye at regjeringen er blitt nødt til å lage en støtteordning. Den kaller de strømstøtte. Der får folk penger til å dekke strømregningen.

De siste dagene har det derimot vært veldig billig for strøm. Årsaken er dårlig vær. Det har regnet og blåst mye.

– Det har blåst og vært mye vind både i Norge og på kontinentet. Og det har ført til at prisene på gass blir lavere. Det sier Fabien Rønning til nyhetsbyrået NTB. Han analyserer kraftmarkedet og jobber for Rystad Energy.

6. oktober kunne folk fra Oslo, Kristiansand og Bergen betale 20 øre per kilowatt. Det ble enda dyrere på tirsdag. For en person fra Oslo koster det nå 264 øre per kilowatt.

Rønningen forventer at prisene både på vindkraft og gass vil bli høyere framover. Dermed tror han også at strømprisene vil bli høye gjennom høsten og vinteren.

Det samme tror Ole Tom Djupskås. Han analyserer også kraft for London Stock Exchange Group.

Rønningen tror prisene raskt vil komme opp mot fire kroner per kilowatt. I hvert fall de dyreste månedene, som er januar og februar.

– Det er ganske stor risiko for at prisene kommer opp mot tre og fire kroner på Østlandet

—  Fabien Rønningen

Samtidig sier han at usikkerheten er stor. Spesielt fordi produksjonen av vindkraft er vanskelig å forutsi.

– Vindkraft er vanskelig å si noe om utover varselet som går to uker fram i tid, sier han.

Han sier at markedet forventer høye priser framover. Mandag ettermiddag ble kontrakter på kraft for januar og februar solgt for 3,8 kroner og 3,7 kroner. For november og desember er prisene lavere. Der ligger de på 2,2 kroner og 2,8 kroner.

Hvis vi skal se for oss det verste tror Rønningen at prisen kan komme opp mot 4,5 kroner til 5 kroner. Da snakker han om de verste månedene. Men det tror han er veldig lite sannsynlig.

Hvis ting går så bra som mulig håper han prisen vil ligge på rundt 1,5 kroner til 2 kroner. Dette gjelder også januar og februar.

– Det er veldig vanskelig å gjøre noe med vannkraften. Men nå har mange av produsentene spart vann over såpass lang tid at det kan gå andre veien også. Vi kan få timer med priser som er veldig mye lavere enn andre land.

Likevel tror Rønningen at det er lite sannsynlig at vi får så billig strøm.

Han sier det er vanskelig å si noe om hvordan det blir.

– Det høyeste tilfellet, på 4,5 kroner til 5 kroner, vil jeg si er mer enn 40 prosent sannsynlig. Mens det laveste er 20 prosent, sier han.

Når det er Østlandet og Sørlandet som har høye priser, er årsaken at disse er koblet på Europas kraftmarked. Trøndelag og Nord-Norge er mindre sammenkoblet med Europa. Og derfor forventer han at prisene blir lavere der.

Som Rønningen tror Djukpskås at prisene vil bli høyere fra november.

– Da forventer vi en litt mer normal værtype. Og det er ikke noe som tilsier at det blir veldig vått eller mye vind. Dermed vil nok prisene bli høye, sier Djupskås.

Han sier at prisene vil ligge på rundt 3,3 kroner per kilowatt om en måneds tid. Og 3,9 kroner for desember. Da har han ikke regnet med prisene med moms eller påslag fra strømleverandør.

---

Kort om saken

  • Strøm har vært billig den siste uka. Årsaken er mye regn, vind og billigere gass.
  • Framover vil prisene bli høyere, ifølge eksperter. Det gjelder folk fra Sør-Norge.

---

Siste utgave

På forsiden nå