Norge

Norge og Finland diskuterte landenes sikkerhet

Sikkerheten til Norge og Finland var tema ta Jonas Gahr Støre besøkte Finlands president mandag.

Finlands president Sauli Niinistö besøkte Norge mandag. Der snakket han med Jonas Gahr Støre. Han er Norges statsminister. Russland var tema både under møte. Men også på en presse-konferanse etter møte.

Niinistö at han har liten tro på at Vladimir Putin godtar nederlag. Putin er Russlands president. Landet gikk til angrep på Ukraina 24. februar. Og krigen har pågått siden.

– Jeg tror ikke han er i stand til å godta et nederlag. Vestens oppgave er ikke å tilby eller se etter en utvei for Putin, sa Niinistö.

Støre sier at Niinistö er en av dem som har hatt mest kontakt med Putin opp igjennom årene. Og at Niinistö kjenner Putin relativt godt. Støre vil ikke si noe om Niinistö beskrivelse om et nederlag for Putin.

– Det vi ser nå, er at det sprer seg en stor usikkerhet om hvor denne krigen går. Den er jo helt åpenbart veldig forskjellig fra der man ønsket å komme i februar, sier Støre til nyhetsbyrået NTB.

Minst 11 personer ble drept da Russland skjøt raketter mot Ukraina mandag. Flere titall ble skadd.

Angrepene var hevn, ifølge Putin. På lørdag sprengte noen brua over til Krim-halvøya. Det er den eneste broen som kobler øya til Russland. Putin mente det var Ukraina som gjorde dette og at det var terror.

Flere internasjonale ledere fordømmer angrepene. Også Støre og Niinistö.

– Hvis dette er en ny linje som går ut på bare å ramme sivil infrastruktur, boliger, dagliglivet til ukrainere. Det er veldig bekymringsfullt, sier Støre.

Likevel sier Støre at Russland ikke utgjør noen trussel for Norge. Men at myndighetene følger nøye med på forholdet til Russland ved grensa.

– Vi har et naboland som har bygget seg opp et forsvar for så å bruke det mot et annet naboland. Det er urovekkende, sier Støre.

Støre sier at Russlands angrep har ført til at Sverige og Finland vil bli medlem av Nato. Organisasjonen er et forsvars-samarbeid.

Støre har hatt kontakt med Finland hver uke de siste ti månedene. Blant annet om landets Nato-søknad.

– Jeg er glad for å se at Finland er på vei til å bli Nato-medlem. Det er en historisk mulighet for nordiske land å styrke vårt forsvars-samarbeid, sier Støre.

---

Kort om saken

  • Finlands president Sauli Niinistö besøkte Norge mandag.
  • Der snakket han med Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
  • De diskuterte Russland og sikkerhet for Norge og Finland.

---

Siste utgave

På forsiden nå