Norge

Velgerne rømmer fra regjeringen

Nå er det vanlige folks tur, sa Arbeiderpartiet. I stedet må mange av oss spinke og spare til mat og strøm.

Jonas Gahr Støre sto rak i ryggen. Nå var det hans tur til å lede Norge. I fjor sa nok velgere ja til ham og Arbeiderpartiet (Ap). Med Senterpartiet (Sp) på laget, skulle det også bli vanlige folks tur. Etter åtte år med Høyre og Erna Solberg.

Så kom kjipe følger av pandemien. Og Russland startet krig i Europa. Her hjemme betaler vi mye mer for mat, drivstoff, huslån og strøm enn før. Samtidig som russiske «spionskip» lusker utenfor landet vårt. Regjeringen må bruke ekstra penger på Forsvaret.

Det er tre år til neste stortingsvalg. Det kan både Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan være glade for. For velgerne flykter, viser menings-målinger. Ap fikk under 20 prosents støtte fra velgerne i en menings-måling i oktober. Mens Sp må nøye seg med bare 6,2 prosent. Avisa VGs måling viser at Sp kun får 5,5 prosent oppslutning. Ap er på rundt 20. Begge partier er langt fra like populære nå som da de ble valgt.

Det er flere årsaker til dette, ifølge ekspert Jan Erik Grindheim. Han jobber ved Universitetet i Sørøst-Norge.

– Sp lovte velgerne altfor mye. Så har de ikke klart å levere, sier han til Klar Tale. Samtidig har Støre og Ap gitt Sps politikk mye plass, mener han. Begge partiene betaler prisen.

Mye som skjer i samfunnet, har lite med regjeringen å gjøre. Men folk vil likevel skylde på dem som styrer, sier eksperten.

Strømmen har vært rekorddyr. Regjeringen hjelper folk med å betale. Men de er trege i krisa, hevder kritikere på Stortinget. Norske bedrifter skriker etter hjelp.

Høyre måtte takle pandemien. De stengte landet. Bedrifter måtte be folk slutte å jobbe på ubestemt tid. Men regjeringen kunne også bruke mye penger i en tid der Norge strevde. Det er fortsatt tøffe tider, men på en annen måte. Støre og finansminister Vedum må bruke mindre penger.

– Mange blir nok skuffet, sa Støre før de la fram statsbudsjettet. Et budsjett for Norge for 2023. Mange må betale mer i skatt. Andre må takle store kutt. Han hadde rett, kritikerne sto i kø.

Grindheim tror det skal mye til for at regjeringen må slutte. Da må det en stor sak til for å felle dem. Dessuten er han usikker på om Høyre ville styrt Norge selv akkurat nå. Regjeringen er nødt til å ha Stortingets tillit for å styre. Den har de fortsatt.

Mange ble sure da den forrige regjeringen tvang fylker og kommuner sammen. Store fylker og kommuner er best for framtiden, mente Erna Solbergs regjering. Sp og Ap var blant de kritiske. De lovet at fylker og kommuner kunne få skille seg igjen. Hvis de ønsket.

Grindheim kaller dette en reverserings-politikk. Noe som passer Ap dårlig, ifølge ham. Slik politikk går på bekostning av å tenke framover og nytt.

Ap klarer å miste enda flere velgere. Det tror Johannes Bergh. Han er valgforsker.

– Dessverre for Ap er det mulig å miste enda flere velgere, sier han til avisa Aftenposten.

Ap mangler en bestemt type velgere. Det er velgere som støtter dem uansett hva som skjer. Det hadde de før, sier Bergh. Venstre-siden er mer splittet enn noen gang. Sosialistisk Venstreparti og Rødt er sterkere. Da er det begrenset hvor stort Ap kan bli, sier forskeren.

Bjørnar Skjæran er nestleder i Ap. Han innrømmer at de har en jobb å gjøre. Og at de er mindre populære enn de ønsker å være. Budsjettet skal vise velgerne hvordan regjeringen vil prioritere, sa han til NRK sist uke.

---

Støre-regjeringen ett år

  • Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har styrt i ett år.
  • De styrer sammen med Senter-partiet i regjeringen.
  • Begge partier mister mye støtte.

---



Siste utgave

På forsiden nå